Inflace v eurozóně v červnu zůstala na 2,7 procenta, v EU mírně klesla

peníze

peníze

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně zůstal v červnu na květnové úrovni 2,7 procenta. V celé Evropské unii inflace mírně zpomalila na 3,1 procenta z květnových 3,2 procenta. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

Před rokem v červnu meziroční inflace v unijních státech platících eurem činila 1,5 procenta a v celé „sedmadvacítce“ 1,9 procenta. Meziměsíčně inflace v uplynulém měsíci v eurozóně byla nulová, v celé EU se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 procenta.

„Očekáváme, že inflace spotřebitelských cen v eurozóně se bude v nejbližší době i nadále pohybovat kolem současné úrovně a postupně začne ustupovat v posledních měsících tohoto roku,“ komentoval výsledky pro agenturu Reuters Howard Archer z IHS Global Insight. Do značné míry to bude podle něj závislé na vývoji cen ropy.

Evropská centrální banka (ECB) podle Archera zřejmě ještě před koncem roku zvýší úrokové sazby. Centrální bankéři eurozóny je přitom letos zvýšili už dvakrát, v dubnu a červenci shodně o čtvrt procentního bodu na současných 1,5 procenta.

Nejnižší meziroční inflaci v červnu statistici zaznamenali ve Švédsku na úrovni 1,5 procenta, Slovinsku s 1,6 procenta a České republice, kde ceny vzrostly o 1,9 procenta. Jednoznačně nejvyšší naopak podle nich byla v Rumunsku, kde vystoupala na osm procent.