Investice do biotechnologií loni vzrostly, pomohla pandemie

Biotechnologický trh má za sebou úspěšný rok.

Biotechnologický trh má za sebou úspěšný rok. Zdroj: Profimedia.cz

Investice do biotechnologických společností vzrostly meziročně o 46 procent.
Spoluzakladatel a provozní ředitel Diana Biotechnologies Martin Dienstbier.
3
Fotogalerie

Pandemie posílila biotechnologický sektor, v uplynulém roce zaznamenal nárůst investic o 46 procent. Evropský trh však i nadále zaostává daleko za Spojenými státy. 

„Zaznamenali jsme investice 42 miliard dolarů do biofarmaceutických společností,“ řekl serveru Yahoo Kedar Karkare z analytické společnost CB Insights. Jedná se tak o 46procentní nárůst investic oproti předchozímu roku, doplnil Karkare. Přitom počet investic vzrostl jen o 4 procenta, což znamená, že v minulém roce probíhaly hodnotnější investice než v roce 2019.

Úspěšný rok potvrzuje i fakt, že hodnota akcií biotechnologických společností během minulého roku stoupla o 20 procent, připomíná časopis Nature. Zdravotní průmysl nalákal k investicím i známé tváře jako Jeffa Bezose nebo spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena. „Všichni z technologického průmyslu si uvědomili, že potřebují být aktivní i biotechnologiích,“ myslí si Brad Loncar z Loncar Investment.

Rozdílný stav však panuje mezi jednotlivými regiony. Zatímco v Americe vstoupilo v minulém roce na burzu 73 biotechnologicky zaměřených společností, v Evropě jich bylo pouze 14 a jejich počet poslední roky klesá, ukazují data časopisu Nature.

S velkým rozdíly souhlasí i Antoine Papiernik z investičního fondu Sofinnova Partners. „Evropa je speciální, protože proti Spojeným státům je to nepoznamenaný trh,“ řekl pro web Yahoo. Náskok před Evropou má i Asie.

Nejúspěšnějšími příklady růstu biotechnologického sektoru jsou společnosti Moderna a BioNTech, které úspěšně vyvinuly vakcínu proti covidu-19. Hodnota akcií Moderny během roku 2020 vzrostla o 431 procent, v případě BioNTechu se jednalo „pouze“ o 140procentní nárůst.

I čeští investoři sází na biotechnologii, posledním příkladem je skupina bdp partners držící třetinový podíl ve společnosti Diana Biotechnologies, která díky testům na koronavirus v minulém roce zaznamenala stamilionové tržby.