Německý diář Petra Fischera: Strategie přebytku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Deutsche Bundesbank
Německá vlajka
5
Fotogalerie

Německu už šest let za sebou přebývají peníze ve veřejných rozpočtech. Loni to bylo dohromady kolem 50 miliard eur proti ročním finančním plánům. Vláda přitom vždy sestavovala rozpočet jako vyrovnaný, jen se na konci roku ukázalo, že v pokladně jsou navíc miliardy eur. Čím to je? Neumějí Němci počítat? Moc se šetří? Vybírá se více daní, než ekonomové na ministerstvech odhadují?

Platí tak trochu všechno dohromady, ale začít se musí od začátku. Po finanční krizi v roce 2008 se Německo dostalo do vážných rozpočtových problémů, deficit na začátku nového desetiletí dosáhl hrozivých 100 miliard eur, a tak vláda Angely Merkelové rozhodla o přísných rozpočtových opatřeních. Ta se dodržují dodnes, takže německá vláda fakticky nesmí mít jiný rozpočet než plus minus vyrovnaný. Mezitím se rozjela ekonomika, roste výběr daní, nezaměstnanost klesla k nevídaným třem procentům, starý dluh se mezitím zaplatil, daří se.

Co se v poslední době naopak vládě nedaří, je utrácení. Neumí uplatnit peníze, které slíbila na rozvojové projekty, vládní a veřejné investice proti plánu stagnují, a tak se peníze v rozpočtech hromadí více, než by kdokoliv předpokládal. Může to být částečně záměr, protože se vláda chystala na horší časy (předpovídaná recese zatím nepřichází, brexit se posouvá) včetně klimatického balíku a odstoupení od energie z uhlí. Větší podíl na tom ale má administrativní zdlouhavost a nepřipravenost některých projektů.

Každopádně peníze se budou hodit nejen na řešení migrační krize, ale i na předvolební investiční boom, který CDU/CSU může pomoci v boji se Zelenými. Příjemné starosti – kam a kdy peníze dát. Rozhodně příjemnější než ty české – kde a jak je vzít.

Autor je spolupracovník redakce