Mezi e-shopy zuří platová válka, před Vánocemi zoufale shánějí tisíce pracovníků

Sklad Amazonu v Dobrovízi

Sklad Amazonu v Dobrovízi Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
17
Fotogalerie

České internetové obchody čeká vůbec nejnáročnější zkouška ve své historii. E-shopy očekávají rekordní tržby spojené s vánočními prodeji, musejí proto nabírat až tisíce sezónních zaměstnanců. V době rekordně nízké nezaměstnanosti jim ale musejí nabízet vyšší mzdy než dříve, využívají proto i služeb agentur svážejících pracovníky z okolí.

Masivní nábor zaměstnanců už oznámil největší internetový obchod světa Amazon. Ten v Česku zaměstnává pět tisíc stálých pracovníků, na Vánoce ale posílí své distribuční centrum v Dobrovízi dvěma a půl tisíci sezónních zaměstnanců.

Největší český e-shop Alza nabere podobně jako Notino zhruba pět set pracovníků, dvojka na trhu Mall tři sta, Euronics a Kasa přes dvě stě, Zoot sto.

Zvládnutí už tak extrémního vánočního náporu bude pro e-shopy letos ještě složitější kvůli tomu, že posily shánějí v době rekordně nízké nezaměstnanosti. Většina z nich proto využívá agentury, jež sváží zaměstnance i z více než stokilometrové vzdálenosti – hlavně z Ústeckého kraje, kde je míra nezaměstnanosti nejvyšší.

Natáčeli jsme v Amazonu, podívejte se do skladu v Dobrovízi:

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Výše nabízených hrubých mezd se ovšem různí. Amazon nabízí přes padesát tisíc za dva měsíce, Alza láká na mzdu 28 tisíc zaměstnancům v logistice. Euronics a Kasa uvádí průměrnou hodinovou mzdu sto až sto sedmdesát korun. 

Brigádníci Notina dostanou mezi sto až dvěma sty korun za hodinu, Mall odmítl informaci zveřejnit. „Nejvíce lidí potřebujeme v listopadu a prosinci, proto máme v té době nejštědřejší bonusový systém,“ přibližuje praxi prakticky všech e-shopů Radka Ostřížková, manažerka lidských zdrojů společnosti Notino. E-shopy hledají lidi hlavně do skladů. „Jde o obsluhu strojů, přebírání zboží z regálů a jeho balení,“ dodává mluvčí Mallu Jan Řezáč.

"Situace je pro zaměstnavatele kritická, na trhu je nedostatek lidí. Většina firem potřebuje každoročně více zaměstnanců, ti ale nejsou. Výsledkem je jakási cenová válka, kdy se při zvýšení hodinové mzdy přesunou pracovníci k jiné firmě, ale jen do doby, než další společnost, často ta původní, znovu zvýší sazbu. Zaměstnávání cizinců je nezbytností," podotýká Andrea Burgerová z obchodu Zoot.

*Hodnota pro rok 2017 představuje odhad Asociace pro elektronickou komerci

Vrchol prodejů přes internet nastane v polovině prosince. "Z našich zkušeností vyplývá, že Češi zřejmě nejvíc utratí v týdnu, který začne pondělím 11. prosince. Tento týden je ideální pro poslední odeslání objednávek,“ doporučuje výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Stavy posilují i kurýrní společnosti, které otvírají nová depa a nabírají další řidiče. Těch je ale nedostatek a hrozí proto opakování loňské krize se zpožděnými zásilkami zboží.

Takhle se pracuje v Amazonu, Alze, Mallu či Notinu: