Analytici nad výjimečně nízkou nezaměstnaností nejásají. Česko je čínskou ekonomikou uprostřed EU, varují

Provoz v nymburské montovně Changhong

Provoz v nymburské montovně Changhong Zdroj: Petr Horky

Provoz v nymburské montovně Changhong
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Ilustrační foto
Ekonom David Marek
8
Fotogalerie

Lidí bez práce je v Česku nejméně od června roku 1998. Nezaměstnanost klesla na čtyři procenta, práci tak nyní hledá „pouze“ necelých tři sta tisíc občanů. Ekonomové ale varují před velkým podílem levné práce s nízkou přidanou hodnotou. Ten z Česka dělá evropskou montovnu, jež může tvrdě doplatit na nástup automatizace a robotizace výroby.

V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle Eurostatu za červenec nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

„Důvodem je růst ekonomiky, její propojení Německem a relativně dobré vlastnosti trhu práce: málo problematických skupin, bohužel stále také nízká mzda, a to i ta minimální,“ vysvětluje analytik Komerční banky Marek Dřímal a připomíná, že dochází k „velkému“ návratu důchodců na trh práce a i dalších obvykle nepracujících skupin populace.

Nízké nezaměstnanosti navíc podle Dřímala nahrává fakt, že se Česko nachází v jádru eurozóny, ačkoliv není jejím členem. "Díky tomu, že je u nás práce levnější, je nabídka tak velká,“ uvádí analytik.

Neméně kriticky nahlíží aktuální stav nezaměstnanosti v Česku hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. „Jsme jedna z nejzranitelnějších zemí případnou automatizací – zaměstnáváme spoustu lidí v činnostech s relativně nízkou přidanou hodnotou, kteří budou potenciálně nahraditelní nějakou strojovou prací,“ analyzuje Marek. „Měli bychom přestoupit z čínského modelu ekonomiky na německý,“ dodává s nadsázkou ekonom.

Podle Marka má na současné minimální míře nezaměstnanosti největší zásluhu Česká národní banka, nikoliv vláda. „Velmi důležitý byl přínos uvolněné měnové politiky. Centrální banka se o nízkou nezaměstnanost zasloužila víc než vláda. Máme velmi nízké úrokové sazby, relativně slabou a podhodnocenou korunu, což je pro exportně zaměřenou ekonomiku samozřejmě výhodné,“ tvrdí Marek.

„Díky novým zakázkám vznikají nová pracovní místa. Důležitý je systém investičních pobídek, který sem přilákal zahraniční investice. Nejsem si ale jistý, zda hodnotit přínos jednoznačně pozitivně – rychle jsme dosáhli nízké nezaměstnanosti, zato jsme ekonomikou s nejnižší relativní přidanou hodnotou v celé Evropě. Vyrobili jsme si montovnu s nízkou nezaměstnaností – čínskou ekonomiku v Evropě,“ dodává.