Nezaměstnanost v Řecku stoupla na nový rekord 27,5 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Kostas Tsironis

Míra nezaměstnanosti v Řecku vzrostla v posledních třech měsících loňského roku na nový rekord 27,5 procenta, přestože ekonomický pokles v zemi zpomalil. Řecko má nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně.

Nezaměstnanost je velkým problémem pro tamní koaliční vládu, která po šestiletém ekonomickém poklesu čeká letos oživení a ráda by před květnovými volbami do Evropského parlamentu ukázala občanům pověstné světlo na konci tunelu. Nezaměstnanost v Řecku se od začátku recese v roce 2008 více než ztrojnásobila a hrubý domácí produkt klesl o čtvrtinu.

Zhruba 72 procent nezaměstnaných je bez práce více než rok. To znamená, že nepobírají ani podporu v nezaměstnanosti, která činí 360 eur (9850 korun) za měsíc. Mezi mladými ve věku 15 až 24 let dosahuje míra nezaměstnanosti 57 procent.

V loňském třetím čtvrtletí míra nezaměstnanosti činila 27 procent, za celý rok pak vystoupila na 27,3 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2012 dosahovala 26 procent.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Od té doby dostalo dva záchranné balíky v celkovém objemu 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu korun). Výměnou za pomoc musela země zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a zvýšit daně, což srazilo ekonomiku a vyvolalo protesty obyvatel.

Řecká vláda i mezinárodní věřitelé očekávají, že hrubý domácí produkt letos vzroste o 0,6 procenta. Statistika z poslední doby přitom naznačila, že stav ekonomiky se skutečně zlepšuje: index ekonomické nálady stoupl v únoru na více než pětileté maximum a maloobchodní tržby se v listopadu poprvé od dubna 2010 zvýšily.

Analytici podle agentury Reuters odhadují, že nezaměstnanost by se mohla začít snižovat ve druhé polovině letošního roku.