Adidas navzdory nižším tržbám zvýšil čtvrtletní zisk

Logo adidas, zdroj: Profimedia.cz

Logo adidas, zdroj: Profimedia.cz Zdroj: Profimedia.cz

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o osm procent na 442 milionů eur (přes 11 miliard Kč), a to navzdory poklesu tržeb. Ty dosáhly 3,75 miliardy eur (asi 96,2 miliardy Kč), což byl meziroční pokles o dvě procenta.

Slabé spotřebitelské výdaje v Evropě vykompenzovala poptávka po dražších produktech, které firma nabízí ve svých vlastních prodejnách. Firma potvrdila, že v celém letošním roce očekává nárůst zisku na akcii o 12 až 16 procent.

Generální ředitel Herbert Hainer uvedl, že nové produkty by měly kompenzovat nedostatek významných sportovních událostí podporujících prodej, jako byly například loňské letní olympijské hry a mistrovství Evropy ve fotbalu.

Adidas je druhým největším výrobcem sportovního zboží na světě po americkém konkurentovi Nike. Firma se nyní potýká s problémy v divizi Reebok, jejíž tržby v prvním čtvrtletí zaznamenaly výrazný pokles. Divize přišla o významnou smlouvu s ligou amerického fotbalu NFL a byla zasažena výlukou v hokejové NHL. V indické divizi byly navíc zjištěny podvody.