Amazon na Slovensku postaví nové logistické centrum, proinvestuje desítky milionů eur

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Anna Vackova, E15

Amazon (ilustrační foto)
Amazon (ilustrační foto)
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
13
Fotogalerie

Americký internetový prodejce Amazon investuje do výstavby svého nového logistického centra na Slovensku několika desítek milionů eur. Při představování projektu v rozestavěném areálu budoucího centra u města Sereď asi 60 kilometrů od Bratislavy to řekl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Amazon hodnotu investice neupřesnil, v logistickém centru plánuje v průběhu tří let zaměstnat přes tisíc lidí.

"Investice jako tato má pro Slovensko nepochybně velký význam nejen objemem, několika desítek milionů eur, či počtem lidí, které společnost zaměstná. Co je pro nás důležitější, investice společnosti Amazon bude mít přidanou hodnotu, protože počítá s nasazením nejnovějších technologií," uvedl v projevu Žiga.

Viceprezident Amazonu pro Evropu Roy Perticucci řekl, že logistické centrum na ploše přes 60 tisíc metrů čtverečních bude vyřizovat nedoručené nebo vrácené zásilky. Společnost ho v regionu s nízkou nezaměstnaností otevře na podzim.

Podívejte se, jak to vypadalo v českém skladu Amazonu před Vánoci:

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Amazon již zahájil nábor na nejnižší pozice, budoucí zaměstnanci si mohou včetně bonusů za docházku a výkonnost vydělat více než 920 eur (24 470 korun) měsíčně, což zhruba odpovídá průměrné mzdě na Slovensku. Amazon uvedl, že nabízí jedny z nejvyšších mezd v odvětví. "Věříme, že úroveň platů a zaměstnaneckých výhod je atraktivní," řekl Perticucci.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír uvedl, že první jednání s vedením Amazonu ohledně vybudování logistického centra firmy na Slovensku se uskutečnila před třemi lety. Dodal, že společnost nežádala vládu o investiční pobídky, byť by na ně měla nárok.

Amazon podniká na Slovensku od roku 2011, kdy v Bratislavě otevřel centrum služeb, ve kterém zaměstnává 850 pracovníků.

Amazon má v Evropě desítky korporátních, distribučních či prodejních a zákaznických center. V roce 2013 začalo fungovat centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a předloni tam Amazon zahájil provoz svého prvního distribučního centra v České republice.

Větší investice do výstavby nových závodů nebo do rozšíření stávajících výrobních kapacit na Slovensku oznámilo v uplynulých měsících několik firem. Učinily tak v době, kdy se nezaměstnanost v zemi pohybuje na dlouhodobých minimech kolem osmi procent.