Rozkol v koalici: Babiš rozčílil Sobotku, když přinesl na poslední chvíli změny v EET

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: reuters

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci oznámili, že hnutí ANO má získat v nové vládě ministerstvo financí
Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
8
Fotogalerie

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) rozčílil dnešní návrh vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na změny v elektronické evidenci tržeb. Babiš přinesl na koaliční radu návrh několika výjimek z EET pro malé živnostníky. Podle premiéra to může způsobit nerovnost mezi podnikateli.

Povinnosti elektronicky evidovat tržby by podle Babišových návrhů byli zbaveni živnostníci,kteří se přihlásí k daňovému paušálu a ročním podnikatelským příjmům do 250 tisíc korun. Výjimku by dostaly i e-shopy.

"Očekával bych od ministerstva financí větší rozvahu, více profesionální přístup, ne to že na poslední chvíli večer dostaneme návrh, který jsme viděli poprvé až tady," uvedl Sobotka. Politik, který většinou zachovává odstup, dokonce novinářům řekl, že tento krok ho rozčílil. Dál ale podporuje spuštění systému.

"Strašná metoda práce ministra financí Babiše. Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?" napsal Sobotka později na twitter.

Babiš v České televizi potvrdil, že konfliktní situace při projednávání návrhu na změny v elektronické evidenci tržeb nastala. "Pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel," popsal. Doufá v uklidnění emocí kolem návrhu ANO na možnost pro malé živnostníky vyhnout se elektronické evidenci tržeb.

„Tato výjimka je na rozdíl od vynětí e-shopu zcela nesystémová a těžko ji lze v teto fázi projektu rozumně odůvodnit,“ řekl Jiří Žežulka, daňový expert skupiny Apogeo. „Musíme si totiž uvědomit, že živnostník s ročním příjmem do čtvrt milionu korun těžko může mít vůbec nějakou daňovou povinnost a podmínka paušálního sjednání daně je tak spíše marketing novelizovaného ustanoveni o paušální dani,“ vysvětlil Žežulka.

"Byl na to dostatek času, tohle není dobrý signál, který ministerstvo občanům poslalo," řekl Sobotka novinářům. Babiš podle něj změny vysvětluje například tím, že na internetu se objevují informace o případných demonstracích. Z Babišovy strany prý cítí jistou paniku.

"Není důvod pro odklady, to, co dnes předvedlo ministerstvo, musíme zanalyzovat," uvedl. Problém vidí v možnosti vynětí z podmínek systému pro malé živnostníky, kteří se přihlásí k daňovému paušálu a ročním podnikatelským příjmům do 250 tisíc korun. Může to podle něj založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Smířlivěji se Sobotka dívá na návrh týkající se e-shopů. I tam podle něj ale mělo ministerstvo se systémem jejich práce počítat.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům, řekl, že v případě elektronické evidence dochází na dřívější připomínky jeho strany. "EET-před koaličním výbuchem? Babiš háže na stůl možnost změn na poslední chvíli, ČSSD hysterčí, dochazí na dřívější připomínky KDU-ČSL," nechal se slyšet na sociálních sítích předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.