Část hoteliérů se místo fňukání rozhodla přebírat konkurenci

Skupina Cimex se svým řetězcem Orea kompletně převzala čtyřhvězdičkový hotel Angelo v Praze na Andělu.

Skupina Cimex se svým řetězcem Orea kompletně převzala čtyřhvězdičkový hotel Angelo v Praze na Andělu. Zdroj: Cimex

Hoteliér Lukáš Pytloun chystá expanzi.
Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově se má změnit na luxusní hotel.
Hoteliér Lukáš Pytloun říká, že lepší, než sedět doma, je pracovat na akvizicích.
Hotel Voroněž v Brně. Řetězec Orea využil koronavirové krize k jeho kompletní rekonstrukci.
5
Fotogalerie

V Česku jsou první hotelové řetězce, které se rozhodly využít těžké situace v branži k posilování tržní pozice. Očekávají, že řada zvláště menších provozovatelů hotelů se bude ubytovacích zařízení zbavovat ve prospěch silnějších hráčů.

„Současná krize odvážným nahrává. Pokud bude pokračovat, můžeme očekávat bankroty a převzetí hotelů pod křídla lokálních hotelových řetězců,“ komentovala Radka Telyčková, šéfka poradenské společnosti Pomáháme hoteliérům. 

Akviziční strategii zvolil řetězec Pytloun Hotels. „Expanzi jsme plánovali ještě před covidem. Na jaře jsme ji pozdrželi, ale nyní jsme si řekli, že nastala ta správná doba. Je spousta majitelů nemovitostí, kterým nájemci už dlouho neplatí, a třeba to budou chtít řešit s někým, kdo jim dá větší garanci,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 majitel sítě Lukáš Pytloun.

Firmě se podařilo naposledy rozrůst o penzion Union v Harrachově. „S naším týmem lidí bychom mohli nabrat každý půlrok dva tři hotely a nijak by nás to nezatížilo. Takže jsem si řekl, že než aby lidi seděli doma a neměli práci, budou dělat na akvizicích,“ dodal hoteliér Pytloun, který vlastní jedenáct hotelů a dva si pronajímá.

Podobně k nelehké situaci přistoupil řetězec Orea ze skupiny Cimex. „Orea Hotels & Resorts chce pokračovat v růstu prostřednictvím manažerských nebo franšízových smluv. Majitelům hotelů, kteří jsou těžce zasaženi současnou krizí, můžeme nabídnout prodejní kanály a know-how. Chystáme se rozšiřovat náš hotelový řetězec o další hotely nejenom v Česku, ale i v zahraničí,“ sdělil generální ředitel řetězce Gorjan Lazarov. 

Před Vánoci síť Orea kompletně převzala hotel Angelo v Praze na Smíchově. Ve stejné městské části připravuje Cimex přestavbu bývalého kláštera svatého Gabriela na prémiový hotel. Řetězec má v Česku patnáct hotelů. 

„Následující rok bude krušný především pro všechny hotelové sítě, pro které je problém reprofilovat se na rodinnou domácí turistiku. Platí to především pro čtyř- a pětihvězdičkové hotely ve městech. Naopak velkou šanci dostanou menší, flexibilní zařízení. Zajímavé je, že tato šance bude umocněna probíhajícími převody nebo zapojováním druhé generace majitelů, kteří nahlížejí na byznys často výrazně komplexněji než jejich rodiče,“ předpovídá František Peterka, šéf vyhledávače pro domácí turistiku Explorio.cz. 

V České republice nyní platí kvůli koronaviru nejpřísnější pátý stupeň protiepidemického systému. Hotely v tomto stupni mohou ubytovávat jen klienty na služebních cestách.