Z bývalého kláštera na Smíchově bude za miliardu luxusní hotel

Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.

Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.
Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.
Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.
Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.
Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově.
47
Fotogalerie

Realitní skupina Cimex začala připravovat projekt přestavby někdejšího kláštera svatého Gabriela v Praze 5 na prémiový hotel. Holding koupil nemovitost poblíž Kinského zahrady na začátku letošního roku za 353 milionů korun od České pošty. Budovu v současnosti využívají filmaři a vystavovatelé. 

„Předpokládáme, že investice bude kolem jedné miliardy korun,“ řekla investiční ředitelka Cimexu Marta Pražáková. Stavět se ale hned nezačne.

Nejdříve se v památkově chráněném objektu uskuteční stavebně historický průzkum. Následovat bude tendr na architekta. V užším kole jsou tři studia, jejich jména zatím developer neprozradil. Potom investor požádá o územní rozhodnutí. Přilehlý kostel Zvěstování Panny Marie bude dále sloužit primárně církevním účelům. 

„Doufáme, že do konce roku 2022 budeme mít na hotel stavební povolení. Financování tedy budeme řešit až tak za tři roky,“ dodala zástupkyně Cimexu. Věří, že v té době už bude pryč krize turistického ruchu a hotelnictví, do které se branže dostala kvůli pandemii koronaviru. 

„Očekáváme, že v České republice se hotelový trh na úroveň roku 2019 stabilizuje v letech 2023 až 2024. Většina developerů zároveň musí počítat s novým pozitivním i negativním trendem. Pozitivní je potenciální tendence snižování stavebních nákladů. Negativní pak většinou aktuálně chybějící bankovní financování hotelového sektoru,“ míní šéf hotelového týmu pro střední a východní Evropu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield David Nath.

Cimex zatím není rozhodnutý, zda hotel zařadí do své ubytovací sítě Orea nebo zahájí spolupráci s nějakým hotelovým operátorem. „Uvidíme, kam se bude trh v tomto směru ubírat,“ doplnila manažerka Pražáková. 

Lákavé kulisy

Bývalý řeholní dům vznikl na konci 19. století jako první ženský konvent benediktinek beuronské kongregace v Praze. V roce 1893 byl klášter povýšen na opatství.

Roku 1919 benediktinky klášter prodaly ministerstvu pošt a telegrafů s výhradou, že kostel bude navždy sloužit liturgickým účelům. Stát v klášteře zřídil Poštovní úřad šekový, který tam sídlil do roku 1931. Pro různé účely pošty budova sloužila donedávna. 

Nyní v areálu probíhají krátkodobé akce typu Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Originální prostory využívají také mezinárodní filmová studia nebo tvůrci reklam.   

Cimex patří mezi významné hráče na tuzemském realitním trhu. Skupinu ovládají Petr Lukeš a Jana Sobotová. Do koncernu patří kancelářské budovy v Praze na Pankráci, administrativní projekt chystá rovněž na Václavském náměstí. 

Díky síti Orea patří Cimex mezi největší hráče na hotelovém trhu. Hotely má hlavně v regionech, například v Mariánských Lázních nebo v Krkonoších. V Brně skupině patří hotel Voroněž poblíž tamního veletržního areálu, v Praze má Orea proslulý Hotel Pyramida na Dlabačově.