Evropské prodeje nových aut dál zrychlují, nejvíc rostl Volkswagen

Autosalon Volkswagenu ve Velké Británii

Autosalon Volkswagenu ve Velké Británii Zdroj: CC BY-SA 2.0: Bill Boaden; WikimediaCommons

Již 18. měsíc v řadě rostly prodeje nových osobních vozů v Evropské unii. V únoru se meziročně zvýšily o 7,3 procenta na 924 440 vozů. Z velkých trhů posilovalo zejména Španělsko, Itálie a Velká Británie. Mezi značkami kralovala německá skupina Volkswagen, odbyt zvýšila i mladoboleslavská Škoda Auto.

Poptávka po autech v Evropě se zotavuje po šestiletém propadu, během něhož se prodej dostal na nejnižší hodnoty za desítky let. Celkový počet 924 440 vozů představuje nově registrovaná osobní auta v sedmadvaceti státech EU, není v nich zahrnuta Malta, kde údaje nejsou k dispozici.

Ve Španělsku se podle dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) odbyt meziročně zvýšil o 26,1 procenta a v Itálii o 13,2 procenta. V Německu činil meziroční nárůst 6,6 procenta.

Rychleji než celý trh opět rostl koncern Volkswagen. V únoru zvýšil podíl na unijním trhu o 0,9 bodu na 25,3 procenta. Česká Škoda auto zvýšila meziročně odbyt o 7,3 procenta na 40 855 vozů. Její tržní podíl však zůstal oproti loňskému únoru beze změny na 4,4 procenta.

Data podle agentury Reuters naznačují, že poptávka se posunula od levnějších značek jako je Dacia směrem ke značkám pro masový trh, jako je právě Volkswagen či Renault. Zatímco prodeje Volkswagenu zaznamenaly před rokem pokles, letos v únoru se o 13 procent zvýšil.

Dařilo se i Renaultu

Rychleji než celý trh v únoru rostla i celá skupina Renault. Je to především díky vyššímu zájmu o auta stejnojmenné značky, jejichž prodej stoupl meziročně o 14,5 procenta. Prodej aut značky Dacia, která patří do stejné skupiny, byl o 0,3 procenta nižší než před rokem. Loni v únoru byl přitom meziročně vyšší o 34 procent.

Zpomalení poptávky po některých levnějších evropských autech naznačují i čísla za Škodu. Mladoboleslavská automobilka loni v únoru zaznamenala v zemích EU meziroční zvýšení prodeje o 24 procent.