Firmy nejvíc touží po vývozu do Číny a USA, export byl loni rekordní

Kontejnery

Kontejnery Zdroj: ctk/AP

Kontejnery
Kontejnery
Kontejnery
4
Fotogalerie

Největší zájem mají čeští exportéři aktuálně o vývoz do Číny, USA, Ruska a Německa. Roste také poptávka o služby státu na podporu vývozu. Vyplývá to z letošního setkání firem s ekonomickými diplomaty, které dnes skončilo v Praze. Příležitost ke konzultacím s ekonomickými rady a řediteli kanceláří CzechTrade využilo ve středu a čtvrtek téměř 500 tuzemských firem, o třetinu víc než loni. Uvedli to zástupci ministerstev zahraničí a průmyslu.

Během Konference ekonomických radů měli exportéři možnost domluvit se 160 zástupci zahraniční sítě různé formy podpory exportu či konkrétní obchodní záměry ve více než stovce zahraničních teritorií. Tím, že podnikatelé projednají své obchodní příležitosti přímo na každoroční konferenci v Praze, ušetří čas i peníze.

Během konzultací firmy projevily největší zájem o vývoz do Číny, USA, Ruska, Německa, Jihoafrické republiky, Srbska a Saudské Arábie. U dalších zemí byl naplněn maximální možný počet schůzek firem. "Pokud by bylo k dispozici více ekonomických diplomatů z těchto destinací, byli bychom schopní zajistit více schůzek, jedná se například o Argentinu, Egypt, Indii, Írán, Kanadu, Turecko, Vietnam, a další," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Během středy a čtvrtka proběhlo více než 2900 jednání o konkrétních obchodních případech z jednotlivých trhů, možnostech prezentace českého zboží, vyhledání obchodního partnera, nebo možnostech účasti českých firem na zahraničních výstavách a veletrzích.

"Bohužel, mnoho (firem) jsme museli také odmítnout. S těmi se následně spojí konzultanti CzechTrade a představí jim všechny možnosti podpory, které nabízíme. Tak vysoký zájem nás opravdu nebývale potěšil. Spatřuji v tom ze strany firem jednoznačně pozitivní hodnocení a důkaz toho, že náš český systém podpory exportu je nastaven správně a efektivně," dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Ředitel služeb pro exportéry agentury CzechTrade Milan Ráž zopakoval, že dojde k rozšíření dosavadních 51 zahraničních zastoupení CzechTrade o novou pobočku v německém Mnichově. "V Německu má CzechTrade zatím jen jednu zahraniční kancelář v Düsseldorfu a trvalý několikaletý převis poptávky po službách zejména ze strany segmentu malých a středních podniků nás vedl k otevření druhé kanceláře v zemi," dodal Ráž.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara by významnou podporou exportu bylo i přijetí společně evropské měny, která by exportéry zbavila problému spojených s kolísavým kurzem koruny.

Export českých firem dosáhl loni rekordních 3,97 bilionu korun, což je meziročně o 2,3 procenta více. Letos pozitivní trend pokračuje, od ledna do února se český vývoz zvýšil o 4,2 procenta meziročně.

Agentura CzechTrade funguje od roku 1997 a je řízená ministerstvem průmyslu a obchodu. Jejím cílem je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. V roce 2015 pomohla českým exportním firmám získat zakázky za 1,3 miliardy korun.