Inflace se zakousla i do svíčkové, v restauracích během let podstatně zdražila | E15.cz

Inflace se zakousla i do svíčkové, v restauracích během let podstatně zdražila

Inflace se zakousla i do svíčkové, v restauracích během let podstatně zdražila
svíčková
• 
ZDROJ: profimedia

Michal Nosek

V Česku loni rostly ceny zhruba dvouprocentním tempem, v předchozích letech bylo tempo nižší. V delším časovém horizontu přesto vynikne, že řada služeb a zboží zdražila mnohem výrazněji.

Nejdramatičtější čísla Českého statistického úřadu jsou z pohostinství. Například porce svíčkové na smetaně v restauracích od roku 2010 do loňska výrazně zdražila. Před sedmi lety stála v průměru 59 korun, loni 75 a letos ceny dále rostly a přibližují se v průměru devadesáti korunám za porci.

“Zdražovat jsme museli, nejen kvůli EET, ale zejména kvůli růstu cen surovin. Konkurence je obrovská, tak musíme nakupovat velice kvalitní suroviny,“ říká k cenové politice provozní pražské restaurace U Kalendů Michal Bartozel.

Co vidí strojvedoucí na známé trase Posázavského pacifiku? Připomeňte si krásy slavné krajiny

V restauracích tak lidé kompletní oběd pod sto korun téměř neseženou. Jen cena polévky v levnějším podniku totiž obvykle začíná na pětadvaceti korunách.

Z dat statistického úřadu dále vyplývá, že sudové výčepní pivo od roku 2010 zdražilo z tehdejších průměrných dvaadvaceti na 27 korun. „Tato čísla jsou ještě přívětivá a mohou za to regionální hospody, kde cenu stále drží okolo 25 korun, v Praze již klasickou desítku koupíte v restauraci okolo třiceti korun,“ konkretizuje potravinářský analytik Rudolf Javůrek.

Ve výčtu cen v pohostinství se nenechala zahanbit ani káva. Ta od roku 2010 zdražila z tehdejších jednadvacet korun na nynějších průměrných 27, situace je však stejná jako v případě piva. V pražských restauracích a kavárnách se ceny pohybují vysoko nad průměrem. 

Mnoho podob tradice. Podívejte se, jak před desítkami let probíhal výlov rybníka
Vědci zjistili, že vaječná dieta zrychluje růst dětí
Lidstvo je na vrcholu biologických sil, jako druh už bude pouze stagnovat
Pro koho je raw, paleo nebo bezlepková strava? Odborníci na výživu boří mýty

 

Články odjinud

Hlavní zprávy

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Články odjinud