Inflace se zakousla i do svíčkové, v restauracích během let podstatně zdražila

svíčková

svíčková Zdroj: profimedia

V Česku loni rostly ceny zhruba dvouprocentním tempem, v předchozích letech bylo tempo nižší. V delším časovém horizontu přesto vynikne, že řada služeb a zboží zdražila mnohem výrazněji.

Nejdramatičtější čísla Českého statistického úřadu jsou z pohostinství. Například porce svíčkové na smetaně v restauracích od roku 2010 do loňska výrazně zdražila. Před sedmi lety stála v průměru 59 korun, loni 75 a letos ceny dále rostly a přibližují se v průměru devadesáti korunám za porci.

“Zdražovat jsme museli, nejen kvůli EET, ale zejména kvůli růstu cen surovin. Konkurence je obrovská, tak musíme nakupovat velice kvalitní suroviny,“ říká k cenové politice provozní pražské restaurace U Kalendů Michal Bartozel.

V restauracích tak lidé kompletní oběd pod sto korun téměř neseženou. Jen cena polévky v levnějším podniku totiž obvykle začíná na pětadvaceti korunách.

Z dat statistického úřadu dále vyplývá, že sudové výčepní pivo od roku 2010 zdražilo z tehdejších průměrných dvaadvaceti na 27 korun. „Tato čísla jsou ještě přívětivá a mohou za to regionální hospody, kde cenu stále drží okolo 25 korun, v Praze již klasickou desítku koupíte v restauraci okolo třiceti korun,“ konkretizuje potravinářský analytik Rudolf Javůrek.

Ve výčtu cen v pohostinství se nenechala zahanbit ani káva. Ta od roku 2010 zdražila z tehdejších jednadvacet korun na nynějších průměrných 27, situace je však stejná jako v případě piva. V pražských restauracích a kavárnách se ceny pohybují vysoko nad průměrem.