Kim Kardashianová prodává podíl ve své firmě kosmetickému obrovi Coty. Za téměř pět miliard

Kim Kardashian

Kim Kardashian Zdroj: Reu

Kim Kardashian
Kim Kardashian
Kim Kardashian
Kim Kardashian a její manžel Kanye West
Americká zpěvačka Kim Kardashian
8
Fotogalerie

Rodina Kardashianových znovu prokázala, že pozornost, která je na její členy upřena, dokáže zpeněžit. Podle zdrojů listu Financial Times Kim Kardashianová prodává globální kosmetické firmě Coty pětinový podíl ve své značce Kim Kardashian West (KKW). Cena má činit 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,8 miliardy korun. 

Firmu, která na trhu působí teprve tři roky, transakce ohodnocuje na miliardu dolarů, což je jen o trochu méně než valuace výrobce make-upů Kylie Cosmetics, který patří její mladší sestře Kylie Jenner. V něm Coty koupila podíl 51procentní podíl za 600 milionů dolarů už loni, čímž se hodnota firmy dostala nad 1,2 miliardy dolarů.

Nákup pouze minoritního podílu KKW podle listu značí, že se Coty kvůli svým dluhům a globální recesi musí držet při zdi. Mezinárodní kosmetická značka si navíc ani nevyjednala opci k získání majority, píše list.

Skupina JAB, hlavní akcionář Coty, se investicemi do konkurenčních firem snaží odvrátit stále menší zájem o značku, což se projevuje už i na výsledcích. Coty je v posledních letech ve ztrátě a investoři jí nevěří ani letos. Od začátku roku její akcie na burze ztratily už 62 procent své hodnoty. 

JAB proto sází na známé tváře, které mají kosmetickou skupinu, pod niž spadají například značky Max Factor, Rimmel nebo Wella, zatraktivnit a zmodernizovat. Investoři nákup podílu v KKW vítají, akcie Coty během předburzovního obchodování vylétly o více než 16 procent.

Obří transakce dokazuje, jak cenné mohou být pro módní a kosmetický průmysl známé celebrity. Kim Kardashianovou a její rodinu, které proslavila reality show, považuje kosmetický segment dokonce za natolik mocné, že by mohly vrátit zašlou slávu i značkám, které pomalu mizejí ze scény.

Když minulý týden raper Kanye West, manžel Kim Kardashianové, oznámil, že jeho značka Yeezy podepsala desetiletý kontrakt se značkou GAP, její akcie vzlétly o 20 procent.