Kolem O2 areny opět krouží AEG. Nabízí 800 milionů

O2 Arena

O2 Arena Zdroj: E15 Anna Vackova

Zástupci jednoho z největších provozovatelů multifunkčních hal na světě, americké AEG patřící miliardáři Philipu Anschutzovi, přijeli v říjnu po deseti měsících do Prahy opět obhlédnout O2 arenu, čtvrtou největší multifunkční halu v Evropě. A nabídli za ni 22 až 32 milionů eur (až 800 milionů korun). „Nabízená cena je příliš nízká, než aby s ní věřitelé mohli být spokojeni, tudíž za takovou cenu bych zřejmě případný prodej nepodpořil,“ řekl deníku E15 předseda výboru věřitelů Josef Novotný.

AEG vlastní po světě stovky hal, mimo jiné i největší evropský objekt, londýnskou O2 arenu. Jestli uspěje v Praze, však není jisté. Nabídka AEG je poloviční než znalecký odhad Ernst & Young, který činí 1,576 miliardy korun. Za nízkou ji považuje i PPF, jejíž dceřinou firmu PPF Healthcare soud pověřil sestavením reorganizačního plánu na záchranu majitele haly, firmy Bestsport.

Bestsport je v úpadku od května. Na rozdíl od sesterské Sazky mu ale věřitelé umožnili reorganizaci, zatímco Sazku poslali do konkurzu. Sazka se do potíží dostala právě kvůli financování výstavby O2 areny. Prodej haly je jednou z cest, jak vyřešit potíže Bestsportu a více uspokojit i držitele dluhopisů vydaných Sazkou.

Hospodaření firmy BestsportHospodaření firmy Bestsport | Znalecky posudek Ernst&Young, Bestsport

„Prodej haly je jedna z možností (reorganizačního plánu), zdaleka však ne jediná nebo nějakým způsobem preferovaná,“ řekl mluvčí skupiny PPF Alexej Bechtin. Nabízená cena od AEG, jejíž majitel je podle časopisu Forbes 39 nejbohatším člověkem planety, by navíc podle něj zřejmě pokryla jen zlomek přihlášených pohledávek.

Situace v Bestsportu není podle Bechtina jednoduchá právě proto, že hala je zastavena ve prospěch držitelů dluhopisů emitovaných Sazkou a Občanským sdružením Zelený ostrov. Sdružení je majitelem Bestsportu a má stejné akcionáře jako Sazka. Ta už o svůj loterijní byznys přišla - nedávno jej za 3,81 miliardy korun koupily společně PPF a KKCG.

„PPF Healthcare nechce předkládat reorganizační plán, který by na schůzi věřitelů neměl šanci projít. Intenzivně proto jedná s ostatními věřiteli, jak s držiteli dluhopisů, tak s nezajištěnými věřiteli, o jednotlivých možnostech reorganizace,“ podotkl Bechtin. Jak bude vypadat reorganizační plán, to bude známo až zhruba v lednu. Městský soud v Praze totiž nedávno prodloužil termín pro odevzdání plánu na reorganizaci Bestsportu o 120 dní; původní termín vypršel 19. října. O znaleckém posudku bude jednat schůze věřitelů svolaná na 21. listopadu.