Lyžovat můžete, ale ne bydlet. Následky pocítíme, říká šéf skiareálu Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš
Skiareál Špindlerův Mlýn
Skiareál Špindlerův Mlýn
4
Fotogalerie

Lyžařská střediska v pátek zahájí velmi netradiční sezónu. Ubytovací a stravovací zařízení však kvůli koronaviru zůstanou zavřená. „Zájem veřejnosti o lyžování je pro nás velkou neznámou,“ říká ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. 

Lyžařská sezóna sice může začít, ovšem bez možnosti ubytování a plnohodnotného stravování. Kdy odstartujete provoz lanovek a vleků?

Začínáme v pátek  v půl deváté ráno, k lyžování bude připravená modrá sjezdovka Hromovka. Parkování bude zajištěné na centrálním parkovišti. Odtud se lyžaři vyvezou na sjezdovku čtyřsedačkovou lanovkou, se kterou se pak budou moci i vrátit. Další možností bude využití lyžařského odjezdu k parkovišti po Nové Hromovce.

Co znamená zavřené ubytování pro provozovatele skiareálů, lze v procentech vyjádřit propad návštěvnosti oproti normálu, popřípadě finanční ztrátu?

Od počátku je zřejmé, že přijdeme o téměř celou zahraniční klientelu, která běžně tvoří asi polovinu lyžařů. Na návštěvnosti lyžařského střediska, navíc bez možnosti ubytování, se to samozřejmě projeví výrazně, a tudíž i na tržbách. Výši ztrát si ale nyní netroufáme odhadnout.

Jak chcete postupovat?

Provoz areálu budeme rozšiřovat, jakmile nám počasí a teploty dovolí znovu zasněžovat. Budeme ale samozřejmě sledovat zájem veřejnosti o lyžování, který je zatím s ohledem na vládní opatření velkou neznámou.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s dalšími experty připravilo manuál pro provoz zimních středisek.  Na co se mají lyžaři připravit?

Systém bezpečnostních a hygienických opatření máme přichystaný. Ke každému turniketu u lanovky povede pouze jeden jednostopý, osmdesát centimetrů široký koridor. Už díky faktu, že návštěvníci mají na nohou lyže, budou mít mezi sebou dvoumetrové odstupy. Mezi jednotlivými uličkami budou rovněž rozestupy široké dva metry. Na nošení roušek a dvoumetrové rozestupy mezi lyžaři u dojezdu pak bodou navíc dbát naši nově najatí zaměstnanci.

Všude po areálu střediska bude dostupná dezinfekce. Navíc sami budeme průběžně všechna exponovaná místa opakovaně během dne dezinfikovat. Bezpečnostní a hygienická pravidla budou zajištěná i v půjčovně lyžařského vybavení a v lyžařské škole.

Restaurace zůstanou zavřené. Kdo se postará o občersvení ve skiareálech?

Občerstvení bude zajištěné z výdejových okének bez možnosti posezení uvnitř a na terasách. Jsme přesvědčeni, že v této složité době je lyžování velmi vhodným a bezpečným sportem, při kterém jsou lidé dostatečně daleko od sebe a jsou i dobře chráněni lyžařským vybavením. Přesto bychom je chtěli požádat, aby důsledně dodržovali veškerá bezpečnostní a hygienická opatření, aby se lyžařská střediska nemusela kvůli nedisciplinovanosti některých návštěvníků znovu zavírat.