Mezi dodavateli ochranných pomůcek zuří ostrý spor o milion respirátorů

Respirátory, ilustrační foto

Respirátory, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Respirátor typu FFP3.
Respirátory, ilustrační foto
7 tisíc respirátorů třídy FFP2 dokázal zajistit díky spolužákovi v Číně Martin Habáň, starosta obce Březina na Brněnsku. Nabídne je i dalších obcím v okolí.
4
Fotogalerie

Společnost Recea Prague podala trestní oznámení na firmu Cedes Logistik a jejího jednatele Miloše Vojtíška kvůli údajnému odcizení téměř jednoho milionu respirátorů v hodnotě 130 milionů korun, které měla u Cedes Logistik uskladněné. Druhá strana označila tvrzení Recea Prague za lež a rovněž hrozí trestněprávními kroky. Obě společnosti patří mezi významné dodavatele ochranných pomůcek.

„Ze strany společnosti Cedes Logistik došlo k nehorázné krádeži za bílého dne. Naše zboží v hodnotě 130 milionů korun nám Cedes Logistik ukradl tím, že jej vydal cizí třetí osobě bez našeho vědomí a souhlasu,“ tvrdí Lenka Knížková, jednatelka Recea Prague. 

„Není to pravda. A pokud to bude někdo tvrdit, tak podáme trestní oznámení na pomluvu a poškození dobrého jména,“ reagoval bez dalšího komentáře šéf Cedes Logistik Vojtíšek. 

Podle verze předložené firmou Recea Prague se tato společnost chystala zboží ze skladu odvézt obchodnímu partnerovi na Slovensko. Cedes Logistik ale měla následně firmě Lenky Knížkové sdělit, že respirátory už na skladě nejsou. Následné trestní oznámení směřovalo do datové schránky policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Nákupy ochranných pomůcek zvláště na začátku pandemie vzbudily řadu pochyb. Mimo jiné kvůli množství nových firem, které se mezi dodavateli objevily. Na začátku července kvůli tomu policie v několika společnostech i na ministerstvu zdravotnictví zasáhla. Šťára se týkala i společnosti Recea Prague. 

„Výsledkem šetření je, že nedošlo ze strany Recea Prague k žádnému porušení zákona, a že zboží bylo dodáno v souladu s uzavřenými smluvními podmínkami s ministerstvem zdravotnictví,“ citoval šéfku Recea Prague Knížkovou magazín Reportér. Podle Vrchního státního zastupitelství šetření nákupů ochranných pomůcek stále probíhá.