Češi ve velkém kupují nanoroušky. Za poslední měsíc se jich prodalo o 360 procent více

Roušky jdou na odbyt, jak dokazují letní Shakespearovské slavnosti v Ostravě.

Roušky jdou na odbyt, jak dokazují letní Shakespearovské slavnosti v Ostravě. Zdroj: ČTK/Sznapka Petr

K ochranným pomůckám proti koronaviru patří i český respirátor RP95-M, který získal evropskou certifikaci.
Čeští politici v rouškách. Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
Diváci na zimním stadionu v Hradci Králové fandí v rouškách. Ochranné prostředky jdou v poslední době na odbyt.
Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a jeho náměstek Petr Mlsna.
Roušky jsou povinné i při náboženských obřadech jako je poutní mše svatá v pražském chrámu Matky Boží před Týnem.
7
Fotogalerie

Nanovlákenné roušky, respirátory a další ochranné prostředky jdou v posledních týdnech mimořádně na odbyt. Od poloviny července do poloviny srpna jich tuzemští výrobci prodali více než milion, meziměsíčně až o 360 procent více. Uvedl to Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Zájem vzrostl zejména po zpřísnění některých vládních restrikcí.

Prodeje začaly podle asociace růst zejména od poloviny července. Podle dat z období od 16. července do 16. srpna výrobci sdružení v asociaci prodali 175 tisíc respirátorů, 510 tisíc roušek, 325 tisíc výměnných filtrů do roušek s kapsou a pět tisíc antivirových šátků a nákrčníků s nanovlákennou membránou. Jde především o firmy a jednotlivce, dodávky státní správě tvoří necelé jedno procento z celkových prodejů za uplynulý měsíc, uvedl Malúš.

„Podnikatelé a manažeři nechtějí riskovat zbytečné omezení nebo zastavení chodu svých firem kvůli karanténě, a proto poptávají nejúčinnější ochranu svých zaměstnanců před virovou nákazou,“ uvedla ředitelka obchodního portálu nanoSPACE.cz Lucie Konečná.  „Roušky a respirátory s nanovlákennou membránou ve velké míře nakupují lékaři a zdravotnická zařízení. V posledním týdnu jsme zaznamenali a odbavili více objednávek ze škol. Předpokládám, že tento trend bude s blížícím se začátkem školního roku pokračovat,“ dodala.

Další zhruba milion nanovlákenných ochranných prostředků čeští výrobci prodali za poslední měsíc do zahraničí. „České roušky a respirátory s nanovlákennou membránou se staly zajímavým exportním artiklem. Zahraniční odběratelé postupně poznávají nanovlákenné roušky a respirátory jako velice účinnou ochranu respiračních cest a významnou prevencí virové nákazy,“ řekl předseda asociace Jiří Kůs.

Nanovlákenné roušky a další prostředky se od klasických zdravotnických pomůcek liší obsahem vrstvy nanovlákenné membrány. Ta je podle výrobců mnohonásobně hustší než textilie u obvyklých zdravotnických roušek.

Podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví jsou na mapě regionů podle šíření nemoci covid-19 nadále zelené, tedy v prvním stupni rizika, Praha a Frýdecko-Místecko. Ostatní regiony jsou bílé, tedy s nulovým, nebo zanedbatelným rizikem nákazy.

Od 1. září bude v ČR ve veřejných prostorách, jako jsou obchody, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).