Nedostatek nových aut zajistil rekordní prodeje autobazaru AAA Auto. I navzdory zdražování

AAA Auto prožil rekordní rok

AAA Auto prožil rekordní rok Zdroj: profimedia.cz

Karolína Topolová, generální ředitelka firmy
Autobazar prodal přes 86 tisíc ojetin
Karolína Topolová
4
Fotogalerie

Největší český prodejce ojetých vozů může i díky důsledkům pandemie covidu-19 slavit svůj nejúspěšnější rok za třicet let podnikání. Síť autocenter AAA Auto, Mototechna a Auto Diskont překonala dosavadní rekord 86 tisíc prodaných ojetých vozů z roku 2019, jelikož jich loni udala o 571 více. V meziročním srovnání s rokem 2020 si polepšila o čtvrtinu. Uvedla to společnost Aures Holdings, která síť autobazarů provozuje.

Většinu aut – přes 49 tisíc – si pořídili zákazníci v Česku. Kupující na polském trhu odebrali přes dvacet tisíc aut a na Slovensku téměř sedmnáct tisíc. Firma také uvedla, že od roku 1992 už obsloužila přes 2,6 milionu zákazníků.

Zásadní vliv na trh ojetých vozů mají i v letošním roce potíže automobilek v Evropě, které z důvodu nedostatku dílů – převážně čipů – nestíhají uspokojit poptávku po nových vozech. Zájemci o nové automobily proto v některých případech čekají i déle než jeden rok, přičemž ceny vozů stoupají o desítky tisíc korun ročně. Neutěšená situace na trhu nahání do autobazarů i ty klienty, kteří by si jinak pořídili nový vůz.

Sama skupina AAA zdůvodňuje rekordní odbyt silnou pozicí na trhu v kombinaci s technologií, kterou zdrojuje vozy s přímým nákupem od spotřebitelů. K historicky nejvyššímu odbytu mělo přispět i uvedení značky Driverama na německý trh.

„Přes všechny komplikace spojené s pandemií koronaviru se nám v posledním roce podařilo dosáhnout nejlepšího prodejního výsledku v třicetileté historii Aures Holdings. Nedostatek nových automobilů, prodlevy v jejich výrobě a rostoucí ceny automobilů na celoevropském trhu utvrdily zákazníky v tom, že není výhodné již déle čekat na obměnu jejich vozu,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Karolína Topolová. Přibývalo podle ní i klientů, kteří nakoupili ojetiny přes internet.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Celkové prodeje dlouhodobě táhne hlavně v Česku a na Slovensku model Škoda Octavia, pouze v Polsku si klienti tradičně nejčastěji pořizovali model Opel Astra. V Česku se do desítky nejoblíbenějších vozů dostaly i modely Volkswagen Passat a Golf, Hyundai i30, Ford Focus a Mondeo a Kia Ceed.

Polovinu vozů prodaných v Česku tvořily benzinové automobily. „Zaznamenali jsme rostoucí zájem o vozidla s alternativním pohonem, zejména o elektromobily. Zatímco střední a východní Evropa je ve velmi rané fázi zavádění elektromobility, skupina Aures Holdings již instalovala dobíjecí stanice na několika pobočkách a chce pokračovat i nadále v investicích do obchodování s automobily na alternativní pohon,“ sdělila Topolová.

Nejvíce aut, celkem 8844, prodala „áčka“ na všech trzích v říjnu. V Česku byl nejlepším měsícem květen, v Polsku a na Slovensku říjen.