Odbory v českém Amazonu se zapojí do evropských protestů zaměstnanců

Protesty proti pracovním podmínkám ve skladech Amazonu ve Španělsku

Protesty proti pracovním podmínkám ve skladech Amazonu ve Španělsku Zdroj: profimedia

Sklad Amazonu v Dobrovízi. I ten se může stát příště místem zaměstnaneckých protestů.
Protesty pracovníků Amazonu ve Španělsku
Protesty proti pracovním podmínkám ve skladech Amazonu ve Španělsku se neobešly bez násilí.
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
13
Fotogalerie

Příští protestní akce evropských pracovníků Amazonu již mají být i s českou účastí. Tuzemští odboráři ze skladů e-shopu současně vyjadřují podporu stávkujícím kolegům v zahraničí.  

Mezinárodní protesty zaměstnanců internetového gigantu Amazon za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky již rezonují také v České republice. Týká se to hlavně distribučního centra e-shopu v Dobrovízi u Prahy. Pracovníci Amazonu tento týden stávkovali v Německu, v Polsku a ve Španělsku. Protesty zaměstnanci naplánovali cíleně na den, kdy Amazonu začíná velká slevová akce.   

„Vyjadřujeme plnou podporu našim kolegům v zahraničí, kteří se formou stávky rozhodli bojovat za lepší a zdravější pracovní podmínky. Do další protestní akce se již zapojíme, i když to pravděpodobně nebude formou stávky, ale jinou formou,“ uvedl předseda odborové organizace v českém Amazonu Ivo Mayer.

Amazon tvrdí, že tuzemští zaměstnanci nemají důvod k nespokojenosti. „Amazon je férový a zodpovědný zaměstnavatel, který dává prostor dialogu se zaměstnanci. Našim zaměstnancům nabízíme atraktivní mzdy, zajímavé benefity, příležitosti ke kariérnímu rozvoji a příjemné pracovní prostředí,“ uvedl mluvčí české části Amazonu Ctibor Jappel.

Loni v září se nástupní mzdy v Dobrovízi zvýšily o osm procent na 135 korun za hodinu. Manažerské mzdy vzrostly zhruba o šest procent na 180 korun za hodinu.

Impuls k současným nepokojům mezi pracovníky Amazonu vzešel z polských a španělských pracovišť. Němečtí kolegové se následně připojili.

„Ta zpráva je jasná - zatímco internetový gigant bohatne, šetří na penězích a zdraví svých zaměstnanců,“ uvedla zástupkyně odborového svazu Verdi Stefanie Nutzenbergerová.

V distribučním centru v Dobrovízi u Prahy má mít Amazon do půl roku 5000 stálých zaměstnanců. Další stovky lidí zaměstnává americký obr v pražských kancelářích.