Odpad za miliony. Praha hledá firmy, které se o něj postarají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama

Hlavní město hledá správce pražských sběrných dvorů. Vypíše výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 43 milionů korun a s vítězi podepíše rámcovou smlouvu na jeden rok. V metropoli v současnosti funguje celkem 16 sběrných dvorů. V loňském roce se v nich shromáždilo přes 73 tisíc tun odpadu a vyřazených elektrozařízení.

V současné době má metropole na provozování deseti sběrných míst podepsaný kontrakt ve výši 33 milionů korun bez DPH se čtyřmi firmami. „K navýšení předpokládané hodnoty došlo z důvodu plánovaného zvýšení počtu sběrných dvorů ve vlastnictví uchazeče na maximálně 12 sběrných dvorů. V plánu je uzavření smlouvy s maximálně šesti uchazeči,“ sdělila mluvčí magistrátu Iva Vojtková. Praha předpkokládá, že dojde k navýšení odloženého odpadu.

Hlavní město za provoz sběrných dvorů loni zaplatilo 67,1 milionu korun, o rok dříve to bylo 55,1 milionu korun.

Z 16 sběrných dvorů mají tři na starosti městské části Praha 12, 16 a 20, další tři jsou ve vlastnictví města a 10 sběrných dvorů vlastní firmy. Praha má podepsané smlouvy se společnostmi Pražské služby, VS-Ekoprag, Komwag a AVE CZ.

Praha vypisuje zároveň nový tendr na svoz a nakládání s komunálním odpadem. Půjde o takzvané jednací řízení bez uveřejnění, do kterého se může přihlásit jen omezený okruh zájemců.

Hlavní město tlačí čas. Původní tendr za více než miliardu korun nedávno zrušila. Dodavatele přitom musí vybrat do konce října, kdy jí končí původní smlouva na tyto služby. Praha vypíše užší řízení na zhruba deset měsíců. Poté by se svozu odpadu měl ujmout dodavatel, který už vzejde z řádného výběrového řízení.