Okin rozšiřuje byznys, radují se absolventi i majitelé kanceláří

Služby Příliš dobrých zpráv z Ostravska v poslední době nepřichází. Nyní se však o jednu důležitou postarala tuzemská firma Okin BPO. V Ostravě totiž výrazně rozšíří dodavatelské centrum, z něhož firmám po celém světě poskytuje outsourcing podnikových činností typu účetnictví nebo zákaznické podpory. Jen letos ostravské centrum nabralo dalších 140 zaměstnanců, uvedl ředitel Okin BPO Radomír Sabela. S růstem firma počítá i v dalších letech.

Kromě absolventů, na jejichž nábor se podnik zaměřuje, dělá Okin radost také ostravským majitelům kancelářských center. Kvůli expanzi si musel pronajmout nové prostory. Vedle stávajícího sídla v budově Nordica si pronajal plochy také v kancelářském centru Orchard. Jen od podzimu do konce prvního čtvrtletí 2014 si Okin v Orchardu pronajme zhruba 1900 metrů čtverečních.

Za pronájem všech nových ploch zaplatí ročně kolem deseti milionů korun. Dalších zhruba osm milionů investuje do zabezpečení obou dodavatelských center, aby se zamezilo úniku klientských dat.

Na Ostravsku však expanzivní plány společnosti vlastněné podnikatelem Michalem Jelínkem nekončí. „Naše růstové potřeby a plány jsou ambiciózní a agresivní. Zvažujeme několik variant expanze v regionu střední a východní Evropy, které však vždy budou podmíněny smysluplným business case, analýzou rizik a vhodnou formou externího financování například pomocí České exportní banky a EGAP,“ sdělil Sabela.

Vedle outsourcingu podnikových činností je druhým pilířem byznysu Okinu facility management, tedy správa nemovitostí. Kromě Česka působí Okin na šesti trzích střední a východní Evropy. Celkem zaměstnává přes dva tisíce lidí. Podnik loni utržil 1,3 miliardy korun, z nichž vytvořil provozní zisk (EBIT) 7,7 milionu. Tržby divize Okin BPO loni převýšily půl miliardy korun.