Pamlsková vyhláška se blíží, školní bufety ale těžko shání zdravé svačiny

pekárna

pekárna Zdroj: ctk

ovoce, zelenina
zelenina, supermarkety, potraviny
chleba, pečivo
Devět linek. Moderní pekárna stále sídlí v původnímbrownfieldu. V areálu, který firma vlastní, již běží devět pekařských linek
Devět linek. Moderní pekárna stále sídlí v původnímbrownfieldu. V areálu, který firma vlastní, již běží devět pekařských linek
7
Fotogalerie

Potraviny povolené pro školní děti nejsou v běžné síti k mání. Novým podmínkám vyhoví patrně jen ti producenti, kteří mají vlastní výrobnu.

Školní bufety na základních školách budou muset od 1. ledna dodržovat přísnou pamlskovou vyhlášku, která dovoluje prodávat jen potraviny vhodné pro děti. Zatímco většina provozovatelů tápe a mnozí své bufety raději zavírají, výrobce zdravých svačinek to nezastaví.

Dostát limitům cukru, soli nebo vlákniny dovedou ti, kteří mají vlastní výrobu a nejsou závislí na běžných dodavatelích. „Zájem o svačiny se zvyšuje zvláště s blížící se platností pamlskové vyhlášky,“ uvádí Martina Ozorovská ze sociálního podniku Férovka z Polabí. „Vyhlášce zvládneme vyhovět i díky tomu, že máme vlastní pekárnu, takže umíme upéct pečivo podle přísných norem,“ dodává.

„Oslovilo nás hodně lidí z jiných měst, kde nevědí, jak na vyhlášku reagovat,“ říká Radek Kučera, koordinátor projektu eSvačinky České abilympijské asociace. Ten dodává svačiny zájemcům z osmnácti škol v Pardubicích a okolí. „Není ale v našich silách rozšířit působnost mimo region,“ dodává.

Také on se s požadavky legislativy vyrovná díky vlastní pekárně. Peče i pizzu, anglický rohlík s šunkou místo slaniny nebo koláčky. „Problém, který teď řešíme, jsou sušenky. Zdá se, že i ty budeme vyrábět sami,“ uvádí Kučera.

I na Jiřího Krzanowského z projektu Zdravá svačina plzeňského sociálního podniku Možnosti tu jsou se obrátily další školy. Zatím se ale obává, že se kvůli pamlskové vyhlášce provozování bufetu nevyplatí.

„Máme výrobnu, a tak můžeme sortiment okamžitě upravit. Některé produkty ale budeme muset odstranit. Pořád na tom pracujeme,“ říká Krzanowski. „Jednoznačně nám to ubere tržby a klienty,“ obává se.


Zkušenosti z bufetů, které uzpůsobily svou nabídku vyhlášce s předstihem, mu dávají za pravdu. Zdravé pochutiny děti nekupují v takovém množství jako ty původní. „Podle prvních zkušeností s novým sortimentem klesají tržby i na polovinu, ovšem současně se již objevují zprávy, že se zákazníci postupně přizpůsobí,“ uvádí Pavel Ludvík, vedoucí portálu Jídelny.cz.

Petici proti pamlskové vyhlášce podepsaly zatím dva tisíce lidí. I ti, kdo pamlskovou vyhlášku uvítali, uvádějí, že je v některých bodech nesmyslně přísná. Nepovoluje například máslo.