Philips vydělal v druhém kvartálu 274 milionů eur, o 12 procent více než loni

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: chuwasg, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nizozemskému výrobci elektroniky, osvětlení a zdravotnického vybavení Philips stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 12,8 procenta na 274 milionů eur (7,4 miliardy korun). Hospodaření podpořil růst prodeje ve zdravotnické divizi a lepší ziskové marže v divizích spotřební elektroniky a osvětlení.

Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali v průměru zisk 107 milionů eur. Tržby se zvýšily o 20 procent na 5,97 miliardy eur. K růstu přispělo slabší euro. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů tržby stouply o tři procenta, hlavně díky zlepšení v Severní Americe, střední a východní Evropě a Indii.

Philips plánuje prodej své divize osvětlení, která je největším výrobcem osvětlení na světě. Zvažuje buď přímý prodej nebo umístění akcií na trh. Náklady na prodej by letos mohly činit 200 až 300 milionů eur. Philips vyrábí osvětlení od svého založení v roce 1891.

Za celý letošní rok Philips očekává mírný růst tržeb, firma však varovala před dalším vývojem v Číně, Rusku a Latinské Americe kvůli ekonomickému zpomalení v těchto regionech. Philips vyrábí širokou škálu produktů od holicích strojků, zubních kartáčků a kávovarů po systémy pro sledování stavu pacientů v nemocnicích a CT snímače.

Android míří i do televizorů Philips

Philips začal prodávat svůj nejlevnější chytrý televizor

**