Po RWE ohlásila listopadové zdražení Pražská plynárenská

Domácnosti, které využívají služeb Pražské plynárenské sice platí za plyn víc už ode dneška, ale už v listopadu je čeká další zdražení. Kvůli nepříznivému vývoji nákupních cen zemního plynu se bude další zdražení pobyhovat zhruba ve výši 3,5 procenta.

Zdražení, které začalo platit dnes oznámila společnost už v srpnu. Například domácnost při roční spotřebě 20 megawatthodin si od října připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent víc, než byla předchozí úroveň.

Od listopadu domácnosti využívající zemní plyn k vaření, ohřevu vody a topení v bytě se spotřebou 7,6 MWh ročně, zaplatí o 26 korun měsíčně více než dosud (3,22 procenta). Při sjednání cenového zvýhodnění určeného pro zákazníky starší 65-ti let a držitele průkazu ZTP/P ušetří 180 korun ročně. Domácnost využívající zemní plyn pro vaření a ohřev vody vbytě nebo domě se spotřebou 12 MWh ročně, zaplatí od listopadu o 41 korun měsíčně více (3,52 procenta).

Při sjednání cenového zvýhodnění pro zákazníky starší 65-ti let a držitele průkazu ZTP/P ušetří 284 korun ročně. Domácnosti se spotřebou 19 MWh ročně, si nově připlatí 65 korun měsíčně (3,72 procenta). Zvýhodnění pro zákazníky starší 65-ti let a držitele průkazu ZTP/P může činit 450 korun ročně.

Už včera informovala o listopadovém zvýšení cen společnost RWE Trangas, která počítá se zdražením v průměru o 5,2 procenta. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až 80 korun více. Důvodem je podle firmy prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru. Také u RWE šlo o překvapující informaci, neboť firma na začátku září avizovala, že ceny plynu pro domácnosti ve čtvrtém čtvrtletí měnit nebude.

    Společnost E.ON ceny plynu nezvýší. „Slíbili jsme, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebudeme, slovo dodržíme,“ řekl včera mluvčí Vladimír Vácha. V červnu zvedl E.ON ceny o sedm procent.

    Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.