Praha zůstala v první dvacítce navštěvovaných měst světa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Praha dál patří mezi dvacítku nejvíce navštěvovaných měst světa v pořadí, které sestavuje vydavatel platebních karet MasterCard. V žebříčku pro letošní rok zůstala česká metropole na 19. místě a udržela i loňskou devátou pozici v rámci Evropy. Zahraniční návštěvníci letos budou stejně jako loni nejvíce vyhledávat Londýn, Bangkok a Paříž. Firma pořadí sestavuje na základě dat o počtu noclehů a útratách turistů v jednotlivých městech.

Studie MasterCard předpokládá, že cest zahraničních turistů s přenocováním v Praze letos přibude na téměř 5,5 milionu z loňských 5,2 milionu.

„Průměrná útrata během výletu do hlavního města ČR v loňském roce činila 650 dolarů, tedy okolo 16 tisíc korun. Letos by dle předpokladů měla mírně poklesnout na 603 dolarů,“ uvedla firma. Celkově by podle studie návštěvníci z ciziny měli letos v Praze utratit v přepočtu zhruba 82 miliard korun.

Londýnu by měl letos počet příjezdů turistů s noclehem vzrůst na 18,8 milionu z loňských víc než 17,75 milionu. Útraty studie očekává nejvyšší v Barceloně, zhruba 1816 dolarů za návštěvu, a v Soulu, nejméně lidé vydají při návštěvě Amsterdamu, a to 491 dolarů.

„Během celého roku 2015 by mělo být do 132 nejnavštěvovanějších měst uskutečněno téměř 383 milionů mezinárodních příjezdů s přenocováním a lidé by v průběhu svých návštěv měli za zboží, služby a zážitky utratit 360 miliard dolarů,“ odhaduje firma.