Řetězce i nákupní centra zavřou na Štědrý den mezi 11. a 12. hod.

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Obchodní řetězce i většina nákupních center zavře na Štědrý den mezi 11:00 a 12:00. Řada obchodníků, jako například IKEA či Penny Market, nechají prodejny 24. prosince zavřené. Zákon obchodním řetězcům umožňuje mít 24. prosince otevřeno až do poledne.

Většina velkých řetězců zavře své obchody na Štědrý den v poledne, jde například o velkoobchody Makro či Billa. Tesco uzavře prodejny v 11:00 a Lidl a Globus o půl hodiny později. Proti minulým letům zkrátí otevírací dobu i velká obchodní centra, ještě před několika lety zavírala až kolem 15. hodiny, letos většina zavře v poledne. Výjimkou je pražské Palladium, které zavírá v 17 hodin.

"Téměř všechny prodejny máme otevřené i na Štědrý den až do 12 hodin. Na Štědrý den dopoledne rovněž rozvážíme velké spotřebiče a televizory," uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Také v knihkupectví Kanzelsberger bude možné koupit poslední dárky pod stromeček na poslední chvíli. "Na Štědrý den dopoledne máme otevřeno na většině poboček, ale směny jsou dobrovolné," uvedl Jan Kanzelsberger.

Řada obchodníků letos opět 24. prosince své obchody nechá zavřené, mezi nimi Kika, IKEA, Penny Market, Asko nábytek či outletové centrum Freeport Fashion Outlet u Znojma. "Už loni jsme našim zaměstnancům, po hektickém předvánočním období, dali na Štědrý den volno. Letos v tom chceme pokračovat. Budeme rádi, když stráví vánoční svátky v rodinném kruhu," uvedl jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

Také e-shop Alza.cz bude mít 24. prosince zavřené všechny pobočky s výjimkou pražské prodejny v Holešovicích, která bude obsluhovat zákazníky do 12 hodin. Na Boží hod se pak uzavře i tato prodejna.

Velké obchody se opět otevřou 27. prosince, některá nákupní centra a menší prodejny již na druhý svátek vánoční.