Thajský Central Group a rakouská Signa koupí švýcarský obchodní řetězec Globus

Globus

Globus Zdroj: profimedia.cz

Thajská společnost Central Group a největší rakouská soukromá realitní firma Signa společně koupí za jednu miliardu švýcarských franků (23,5 miliardy korun) švýcarský řetězec obchodních domů Globus a další nemovitosti. Transakci, na níž se kupci budou podílet rovným dílem, ještě musejí schválit evropské antimonopolní orgány. Její dokončení se předpokládá v polovině letošního roku. Globus se zaměřuje na luxusní zboží.

Koupě řetězce Globus od společnosti Migros-Genossenschafts-Bund (MGB) představuje poslední expanzi thajské skupiny Central v oblasti evropských luxusních obchodních domů. Thajský podnik společně s rakouskou Signou vlastní německý řetězec KaDeWe, italskou síť Rinascente a dánský obchodní dům Illum v Kodani. Za thajským podnikem, který je na domácím trhu největším malobchodním řetězcem, stojí rodina Čiratchivatových. Signu pak v roce 2000 založil podnikatel René Benko.

„Transakce přesahující jednu miliardu švýcarských franků zahrnuje nákup předních švýcarských nemovitostí a hotel,“ uvedl Central Group.

Historie švýcarského řetězce Globus sahá do 19. století. Jeho předchůdce otevřel první švýcarský obchodní dům, koncipovaný po vzoru těch pařížských, v roce 1892. Vlajková loď řetězce stojí na curyšské nákupní ulici Bahnhofstrasse. Prodává se tam oblečení, kosmetika a domácí potřeby. Jsou tam zastoupeny značky jako Burberry, Gucci nebo Bulgari.

Dvaačtyřicetiletý Benko patří k nejbohatším Rakušanům. Portfolio Signy zahrnuje německý řetězec Galeria Kaufhof či italskou síť Eataly.