Tržní hodnota Amazonu přesáhla bilion dolarů

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos Zdroj: profimedia

Amazon
Amazon
3
Fotogalerie

Amazon následuje Apple. Tržní hodnota internetového prodejce dosáhla bilionu dolarů (22,3 bilionu korun). Firma je po Applu druhým americkým podnikem, který tuto hranici pokořil. Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Jeho zakladatelem je Jeff Bezos, který je díky úspěchu svého podniku nejbohatším člověkem světa, upozorňuje agentura AFP.

Cena jedné akcie Amazonu již koncem srpna poprvé překročila 2000 dolarů. Během dnešního obchodování vystoupila na 2050,2677 dolaru, což celý podnik ohodnotilo na bilion dolarů, uvedla agentura Reuters.

Letos už akcie Amazonu přidaly přes 70 procent a v meziročním srovnání jejich hodnota vzrostla více než dvojnásobně. V porovnání s Amazonem vypadají přírůstky indexu S&P 500 jako malé; letos narostl o osm procent, respektive o šestnáct ve srovnání před 12 měsíci.

Růst akcií Amazonu v posledním roce podporuje prudké zvýšení tržeb, protože stále více nákupů se uskutečňuje přes internet, a přesun počítačových aktivit podniků k technologii cloud, která poskytuje firmám software a data ze vzdálených serverů a databází. V této oblasti má přední postavení na trhu dceřiná společnost Amazon Web Services.

 "Ta představuje jak nejrychleji rostoucí, tak nejziskovější část firmy. A to je příčinou, proč hodnota společnosti přesáhla bilion dolarů. To by rozhodně nebylo možné, pokud by Amazon byl jen prodělečným e-shopem," uvedl podle agentury Bloomberg Tom Forte, analytik společnosti Davidson & Co.

Technologický gigant Apple, který vyrábí například telefony iPhone, dosáhl tržní hodnoty jednoho bilionu dolarů začátkem srpna.