Velcí investoři mají chuť na nemocnice, nakupuje Babiš i Chrenek

Poliklinika Modřany

Poliklinika Modřany Zdroj: cs:ŠJů CC-BY-SA-3.0-CL‎

Nemocnice Frýdlant
Nemocnice Vrchlabí
Nemocnice Louny
Poliklinika Hradec Králové II
5
Fotogalerie

Velcí investoři mění mapu zdravotnictví. Zajímavých transakcí přibývá. „V posledních dvanácti měsících se v tomto odvětví uskutečnilo dvanáct transakcí, o rok dříve pouze sedm transakcí,“ počítá Jan Hadrava, odborník na transakce PwC ČR. Celkově vzato přitom byla aktivita investorů srovnatelná.

Zdravotnictví je mezi pěti hlavními odvětvími, ve kterých se transakce odehrávají. Už se přitom nejedná jen o lékárny, jejichž síť má konsolidaci do velké míry za sebou. „V loňském a letošním roce probíhal především nákup nemocnic a zdravotnických zařízení. U nich i v následujících měsících předpokládáme zvýšenou aktivitu investorů,“ uvádí Hadrava.

Podle Štěpána Fliegera, senior manažera transakčního poradenství společnosti EY, se jedná často o transakce v desítkách až nižších stovkách milionů korun. „Vzhledem k povaze českého zdravotnictví se soukromé investice koncentrují do privátně vlastněných specializovaných klinik a menších všeobecných poliklinik,“ říká Flieger.

Největší soukromé skupiny ve zdravotnictví

Agel: Síť zdravotnických zařízení vlastní Tomáš Chrenek. V Česku provozuje 11 nemocnic a 8 poliklinik.

Penta: V Česku má největší síť lékáren Dr. Max, koupila nemocnici ve Vrchlabí. Na Slovensku a v Polsku provozuje zhruba pět desítek nemocnic a klinik.

Hartenberg: Vlastní nejsilnější síť reprodukčních klinik a dvě polikliniky.

EUC: Provozuje nemocnice ve Zlíně a Frýdlantu, dále polikliniky a kliniky ve 13 městech.

Pár příkladů jen za letošek. V únoru oznámil Agel koupi nemocnic Lounech a Jeseníku. 31. března koupila EUC největší polikliniku v Hradci Králové, kde působí 80 lékařů na 11 tisících metrech čtverečních. V červenci převzala skupina Penta nemocnici ve Vrchlabí. Podle spekulací za ni dala 120 milionů korun.

O poslední velkou transakci se postaral fond Hartenberg, když koupil většinu ve firmě Codum, která provozuje Polikliniku Modřany. Ta v roce 2014 vykázala tržby 89 milionů korun a zisk osm milionů korun.

Obvykle se zdravotnického zařízení zbavuje menší soukromník, a kupuje jej větší síť. „Soukromí vlastníci využívají přirozené generační obměny menších vlastníků a prokazují, že umí řídit efektivně a že konsolidace je nevyhnutelná,“ říká mluvčí EUC Dita Fuchsová.

O nabízené zdravotnické zařízení se často uchází hned několik velkých zájemců. „Zdravotnictví se dostalo do popředí zájmu silných hráčů, kteří si v tomto segmentu buď začínají budovat svoji pozici, nebo dále posilují,“ potvrzuje Pavel Škraňka, vedoucí partner auditu Mazars.

O starších majitelích, kteří hledají partnera pro budoucnost, mluví také Jozef Janov, hlavní partner fondu Hartenberg, který spravuje soukromé investice ministra financí Andreje Babiše.

Nadále mají velcí hráči chuť nakupovat všeobecné nemocnice, těch je ale v Česku na prodej málo. Tuzemské špičky jsou ale aktivní i jinde. Na Slovensku teď hledá kupce poslední městská nemocnice, ve Zlatých Moravcích. Utkají se o ni dva zájemci: Agel a Hartenberg Capital.

„V následujících letech očekáváme zejména růst soukromých investic do menších městských a krajských nemocnic,“ tipuje Štěpán Flieger. To ovšem záleží na politické a společenské náladě.