ODEMČENO: Bondy věstí obrat ekonomiky, BMW se strachuje o polygon, Modivo otevře na Chodově

BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.

BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova. Zdroj: BMW

BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.
BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.
BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.
BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.
BMW poprvé odhalilo, jak testuje autonomní, asistenční a bezpečnostní systémy aut na polygonu u Sokolova.
11
Fotogalerie

Konec éry inflace a vstřícná ČNB. Bondy věstí obrat české ekonomické reality. BMW chce ochránit polygon před špiony a pády letadel. Usiluje o omezení vzdušného prostoru. Letos otevřeme obchody na pražském Chodově a v Liberci, říká šéf řetězce Modivo Petr Bílík.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Konec éry inflace a vstřícná ČNB. Bondy věstí obrat české ekonomické reality

Inflace jen jako nepříjemná vzpomínka a konjunktura jako zbožné přání. Tímto směrem odkazujícím k opaku současné ekonomické reality momentálně ukazuje trh s českými státními dluhopisy. Investoři totiž sázejí na to, že inflace, a tedy i sazby České národní banky klesnou podstatně rychleji, než se čekalo ještě na počátku prázdnin. Jsou tak ochotni akceptovat za svou investici nejnižší výnos od konce března, a i tak jsou státní dluhopisy na trzích horkým zbožím. Investoři se jejich nákupem zároveň připravují na to, že česká recese může být bolestivější, než se dosud zdálo. 

odemykáme >>>

BMW chce ochránit polygon před špiony a pády letadel. Usiluje o omezení vzdušného prostoru

Plný provoz vývojového centra na Sokolovsku má sice začít až v polovině příštího roku, ale důslednou ochranu svého zkušebního polygonu řeší automobilka BMW už teď. Pozemní obranu areálu před zvědavými zraky si již vybudovala, řešit ovšem musí také zranitelnost ze vzduchu. Obává se špionáže z řad konkurence prostřednictvím dronů a také možných pádů sportovních letadel. Německý investor proto jedná s Úřadem pro civilní letectví o možném zřízení bezletové zóny nad polygonem, ale zřejmě neuspěje.

odemykáme >>>

Letos otevřeme obchody na pražském Chodově a v Liberci, říká šéf řetězce Modivo Petr Bílík

Polskou společnost Modivo čekají významné měsíce. Kromě expanze do krajských měst chystá multibrandový řetězec kombinující kamenné obchody s online prodejem také internetové tržiště pod značkou Modivo. „To nám umožní spolupracovat s menšími lokálními značkami, které jsme dosud v rámci centrálního přístupu nedokázali dostat do nabídky,“ popisuje šéf tuzemské sítě Petr Bílík. Celkem Modivo Group nabízí na portálech Eobuv a Modivo osm stovek značek. Loni otevřela první digital in-store obchod v Česku.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Éra ultralevných peněz končí. A firmy zjistí, že sehnat finance není jen tak

V historii najdeme celou plejádu jevů, které nyní vnímáme jako zcela samozřejmé, avšak na svém počátku byly považovány za výstřelek. Taková myšlenková evoluce se nevyhnula ani záporným úrokům. Jejich výskyt v Japonsku během osmdesátých let minulého století brali investoři nejprve jako kuriozitu, následný návrat na začátku desátých let během evropské dluhové krize stále jako anomálii.

Český software mění pravidla přijímaček. Umělá inteligence sledovala už polovinu studentů

Na začátku šlo o využití umělé inteligence, které mělo pomoci jen interním potřebám vzdělávací společnosti Scio. Jenže v době covidových omezení začali studenti díky technologii ScioLink skládat na dálku zkoušky na vysoké školy, před pár měsíci ji jako jeden z nejlepších covidových digitálních nápadů ocenily Financial Times a nyní je čím dál zřejmější, že se v Česku zrodil zásadní milník v digitalizaci vysokého školství. Stát chce na podobné aktivity v budoucnu přispět dvěma a půl miliardy korun.

Boom trhu Start pražské burzy pokračuje. Akcie začala prodávat e-commerce firma Bezvavlasy

Turbulentní vývoj na globálních finančních trzích vstupu firem na burzy příliš nesvědčí. Akciové trhy v USA i v Evropě hlásí v tomto roce výrazné úbytky počtu primárních veřejných nabídek. Jako jeden z mála jde proti proudu trh Start pražské burzy, který je určený pro získávání kapitálu menšími podniky. Ve čtvrtek odstartoval úpis akcií letos již čtvrtý emitent, konkrétně online a velkoobchodní prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy. A další firmy by mohly v dalších měsících následovat.

VIDEO: Důchody se od září opět zvýší

Video placeholde
• ČTK/Blesk

Technologie skvělá, ale obchod vázne. České startupy najímají manažery z Applu nebo Tesly

Začínající tuzemské technologické firmy začaly více najímat zkušené obchodní manažery ze zahraničí. Chtějí tím kompenzovat nedostatky plynoucí z nezkušenosti tuzemských firem krátce působících na trhu. České podniky v technologické oblasti často dokážou předčit konkurenci ze Spojených států či z Izraele, ale v prodeji a sebeprezentaci zaostávají.

Praha může být miliardový developer. ANO chce stavbu městských bytů nechat soukromníkům

Městská bytová politika se stává jedním z hlavních témat zářijových komunálních voleb v Praze. Dosavadní vedení magistrátu vedle založení Pražské developerské společnosti (PDS), která má být hlavním nástrojem výstavby, zahájilo soutěže a výběrová řízení na projekty s přibližně sedmi sty byty. Do země se ale prozatím nekoplo. Jak se k bytové politice postaví strany v následujícím volebním období?

Velcí finanční hráči navzdory propadům dál sázejí na bitcoin a digitální aktiva

Kryptoměnové trhy sice letos zažily propady, zájem velkých hráčů o oblast digitálních aktiv to však příliš neutlumilo. Naopak to vypadá, že to jejich aktivitu spíše povzbudilo. Mezi finančními skupinami, které se snaží využít zájmu svých klientů, je i největší správce aktiv na světě BlackRock.

Pokud bude vláda na dopravě šetřit, hrozí kolaps, varují šéfové železnic a silnic

Častá zpoždění na tratích, nekonečné výluky a nehody. Současná napjatá situace na české železnici je způsobená na jedné straně velkou modernizací řady úseků, ale na druhé straně také dlouhodobým zanedbáním údržby tratí, tvrdí generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nedávno navíc oznámil, že v plánovaném rozpočtu pro příští rok bude chybět 25 miliard korun a dalších 10 miliard z evropských zdrojů. To může podle šéfů českých železnic a silnic způsobit na komunikacích značná omezení a zpoždění naplánovaných oprav.

více exkluzivních článků najdete v rubrice E15 Premium