Konec éry inflace a vstřícná ČNB. Bondy věstí obrat české ekonomické reality

Michl Aleš ČNB ekonom

Michl Aleš ČNB ekonom Zdroj: Michael Tomeš

Investoři sázejí na to, že inflace, a tedy i sazby České národní banky, klesnou podstatně rychleji, než se čekalo ještě na počátku prázdnin.
Graf - Vyvoj vynosu Destileteho ceskeho dluhopisu
3
Fotogalerie

Inflace jen jako nepříjemná vzpomínka a konjunktura jako zbožné přání. Tímto směrem odkazujícím k opaku současné ekonomické reality momentálně ukazuje trh s českými státními dluhopisy. Investoři totiž sázejí na to, že inflace, a tedy i sazby České národní banky, klesnou podstatně rychleji, než se čekalo ještě na počátku prázdnin. Jsou tak ochotni akceptovat za svou investici nejnižší výnos od konce března, a i tak jsou státní dluhopisy na trzích horkým zbožím. Investoři se jejich nákupem zároveň připravují na to, že česká recese může být bolestivější, než se dosud zdálo. 

„Všeobecné obavy z recese ve světě jsou u nás zesíleny očekávanými enormními cenami energií, které zákazníci včetně firem již během podzimu výrazně pocítí. To by mohlo Česko uvalit do hlubší recese, než se obecně očekává, v případě nevyřešení této situace i krize,“ varuje portfolio manažer společnosti Amundi Leoš Bartoň.

Trh přepíná od inflace k recesi jako k dominantnímu riziku v české ekonomice už od června, nyní ale sázky na recesi vrcholí. Právě ekonomické ochlazení by se mělo vedle nyní vyšších sazeb ČNB postarat o razantnější ústup inflace.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 8. díl • Videohub
 

„Sílí přesvědčení trhu, že recese zkrotí inflaci účinněji než rostoucí úrokové sazby,“ zdůrazňuje ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Ještě v polovině června trhy očekávaly, že během příštích pěti až sedmi let vydrží úrokové sazby na velmi vysokých úrovních pět i více procent.

„Neboli že inflace přetrvá v ekonomice delší dobu. To se od té doby změnilo a zejména dlouhé sazby začaly výrazně klesat,“ dodává expert poradenské společnosti PwC Petr Jablonský. Výsledkem těchto obav jsou právě sílící investice do dluhopisů i přes jejich stále méně atraktivní výnos.

Graf - Vyvoj vynosu Destileteho ceskeho dluhopisuGraf - Vyvoj vynosu Destileteho ceskeho dluhopisu|E15

„V případě recese je typickým investorským motivem úprk ke kvalitě,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler silnější příklon investorů k dluhopisům. Jak ukazuje dluhopisový index Barclays Bloomberg, české státní dluhopisy se spolu s takřka pětiprocentním růstem cen staly prozatímním prázdninovým hitem. Oproti tomu například pražské akcie pohledem indexu PX od počátku července stagnují.

Příliv peněz do dluhopisů se na jedné straně projevuje růstem jejich cen, na druhé poklesem výnosů. Jak uvádějí data Thomson Reuters, v polovině července požadovali investoři za desetiletou půjčku českému státu úrok na prahu šesti procent. Nyní jsou ochotni akceptovat i jen něco přes 3,5 procenta, tedy polovinu současné základní sazby České národní banky.

Jednoletý státní bond nese podstatně vyšších 6,2 procenta, i tak je ovšem pod sedmiprocentní aktuální sazbou centrální banky. Podle soudu dluhopisových investorů tak české sazby v horizontu dvanácti měsíců mohou klesnout.

„Extrémní rozdíl mezi výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů zřejmě vydrží do doby, než začne ČNB se snižováním základních sazeb právě v reakci na přicházející recesi v příštím roce,“ dodává Bartoň. Už na srpnovém zasedání čeští centrální bankéři ponechali základní sazbu na stávajících sedmi procentech, a signalizovali tak trhu, že dosavadní intenzita utahování měnové politiky zůstane zřejmě minulostí. 

Obdobný trend se teď projevuje i na globálních dluhopisových trzích, byť v menší intenzitě. „Dluhopisové výnosy klesají napříč vyspělými ekonomikami. Obdobně jako na půdorysu Česka to v tomto případě zrcadlí blížící se globální hospodářské zpomalení,“ dodává Pfeiler.