ODEMČENO: PPF investuje do jachet, Xixoio čeká zlom, Fait prodal severočeské strojírny

Zdroj: MArineMax via Facebook

  • PPF znovu investuje do jachet. Koupila pět procent v největším prodejci rekreačních lodí
  • Watzkemu stále patří Xixoio, jen snížil podíl. Brzy přijde milník, vzkazuje akcionář
  • Fait prodal severočeské strojírny Benvig. Dlouho chystanou transakci přibrzdila válka

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 PPF znovu investuje do jachet. Koupila pět procent v největším prodejci rekreačních lodí

Společnost PPF dál posiluje ve svém nově budovaném byznysu. V průběhu druhého čtvrtletí získala minoritní podíl v největším světovém prodejci jachet MarineMax. Za 5,4 procenta zaplatila v přepočtu přes 700 milionů korun.

odemykáme >>>

🔓 Watzkemu stále patří Xixoio, jen snížil podíl. Brzy přijde milník, vzkazuje akcionář

Zakladatel společnosti Xixoio Richard Watzke ještě v závěru července figuroval jako majoritní vlastník firmy. Svědčí o tom poslední údaje z britského obchodního rejstříku, podle něhož má Watzke v mateřské společnosti registrované ve Velké Británii šedesátiprocentní podíl. Z předchozích údajů publikovaných loni v říjnu vyplývá, že Watzkemu dříve patřilo zhruba 71 procent, svůj podíl tak oficiálně snížil. Podle znalců jde o pokus navenek restartovat pověst firmy, jejíž identita byla s Watzkem těsně spojena. Jak navíc prozradil minoritní akcionář, má firmu čekat v blízké době vývojový milník.

odemykáme >>>

🔓 Fait prodal severočeské strojírny Benvig. Dlouho chystanou transakci přibrzdila válka

Brněnská investiční společnost Jet Investment miliardáře Igora Faita dál rozprodává své firmy z fondu JET 1, kterému v příštím roce končí investiční horizont. Po letošním prodeji PBS Power Equipment nyní prodala také výrobně inženýringovou společnost Benvig Heat Transfer. Kupujícími jsou majitelé společnosti Montáže Přerov spolu s dalšími investory. Výši transakce strany nezveřejnily, podle informací e15 však přesáhla sto milionů korun.

VIDEO: Jak vydělat na akciích

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Jak vydělat na akciích, bondech a repo fondech? (celý díl) • E15

Obluk a finanční obři investují miliardy do startupů řešících bezpečnost umělé inteligence

Investiční fond Evolution Equity Partners, který vedou bývalí akcionáři a vysocí manažeři brněnské antivirové firmy AVG včetně tehdejšího ředitele Karla Obluka, spoluinvestoval téměř čtyři miliardy korun do dvou startupů zaměřených na umělou inteligenci a práci s daty. Peníze od Evolutionu získali mimo jiné bývalí zaměstnanci Amazonu a Oraclu.

Český bankovní rébus. Jen kryptoburza dávného pracovníka Fio si udržela účet

Kryptobyznys u bank v Česku příliš pochopení nenachází. Všechny velké domácí burzy a směnárny kryptoměn se dočkaly výpovědi svého účtu. Přesto existuje „burza“ virtuálních měn, která se tomu vyhnula. Projekt CoinBank spoluzakládal Jindřich Patera, který kdysi pracoval jako programátor ve Fio bance. Ta přitom nedávno deklarovala, že u ní založení firemního účtu pro potřeby kryptobyznysu není možné.

Ruzyňská ranvej zvládá i tropy, řadu jiných letišť ale může oteplování pohřbít

Globální oteplování výrazně promění letecký byznys, prakticky jím hýbe ale už nyní. Vyšší teploty dopravcům prodražují provoz, zároveň existenčně ohrožují řadu letišť s nedostatečně dlouhými vzletovými a přistávacími dráhami – čím větší vedro, tím větší nutnost delší dráhy. Zatímco Ruzyně či letiště v Egyptě či na Arabském poloostrově disponují dlouhými dráhami, jiná letiště umístěná ve městech či na menších ostrovech, typicky například řeckých, mohou na oteplování nepříjemně doplatit. Důsledkem toho bude i čím dál vyšší počet vzletů a přistání v nejméně komfortních ranních či nočních hodinách, kdy jsou teploty nižší. Řada letišť však provoz v noci zakazuje.