ODEMČENO: Řecké akcie vládnou Evropě, Sudop investoval do další IT firmy

Řecká burza kraluje Evropě

Řecká burza kraluje Evropě Zdroj: profimedia.cz

  • Božský výnos pod Olympem. Řecké akcie vedou burzovní Evropu, vydělávají desítky procent
  • Za problémy firem nemůže ekonomika, říká zakladatel Natlandu Tomáš Raška
  • Sudop koupil další IT firmu. Potichu vybudoval třetí největší skupinu v Česku

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Božský výnos pod Olympem. Řecké akcie vedou burzovní Evropu, vydělávají desítky procent

Řecko není letos oblíbenou destinací zdaleka pouze pro turisty. V kurzu je i pro burziány, kteří v zemi nekonečného množství odstínů modré nacházejí momentálně nejziskovější akciový trh Evropy a jednu z nejvýdělečnějších burz světa. Turistická a burzovní rovina Řecka je přitom provázaná. Je to především ekonomický rozmach země primárně daný turismem, který dal za poslední rok vydělat investorům přes padesát procent. Výsledkem je athénský trh poblíž devítiletého maxima. Burzovní Athény přitom zdaleka nemusely říct poslední slovo. Tamní akcie jsou prý totiž stále zhruba o třetinu levnější, než je na starém kontinentu zvykem.

odemykáme >>>

🔓 Za problémy firem nemůže ekonomika, říká zakladatel Natlandu Tomáš Raška

Pokud má nynější složitá ekonomická situace nějakého vítěze, je jím energetika. Zároveň obor prochází složitým přerodem, což je správná chvíle pro investory. Tomáš Raška, zakladatel a majoritní akcionář investiční skupiny Natland, nastiňuje v rozhovoru pro e15 magazín, jakým směrem se chce jeho skupina vydat a proč se zadrhávání tuzemské ekonomiky projevuje v každém oboru jinak a rozhodně nemá jednoho společného jmenovatele. 

odemykáme >>>

🔓 Sudop koupil další IT firmu. Potichu vybudoval třetí největší skupinu v Česku

Projektová a inženýrská společnost Sudop Group pokračuje v budování jedné z největších IT skupin v Česku a regionu střední a východní Evropy. Její divize Sudop CIT koupila minoritní podíl v pražské firmě Sophia Solutions zaměřené na práci s daty. Majoritu drží její původní jediní majitelé Jan Kadlec a Jaromír Lukáš prostřednictvím společnosti Data Insight Group.

Výběr dalších prémiových článků:

Výrobce kování M&T bývalého fotbalisty Ulicha rekordně vydělal

Rekordních zisků dosáhl v prvním pololetí letošního roku výrobce designového kování M&T 1997, s jehož akciemi se od loňského roku obchoduje na trhu Start pražské burzy. Zároveň s výsledky hospodaření management firmy někdejšího fotbalisty Ivo Ulicha zveřejnil informaci o výplatě dividend.

Britský Buffett sází na výrobce prémiového alkoholu

Portfolio manažer Nick Train není mezi českými investory moc znám, přitom jeho osoba určitě stojí za pozornost. Ostrovní tisk jej leckdy označuje jako britského Warrena Buffetta, jelikož Trainova investiční filozofie je v mnohém podobná legendárnímu „věštci z Omahy“. Stejně jako Buffett obvykle vybírá do portfolia akcie firem, které vynikají ve svém oboru, mají silnou konkurenční výhodu a u nichž vidí potenciální dlouhodobého zhodnocení. V aktuálním dopise investorům Train vysvětluje, proč vlastní akcie výrobce prémiového alkoholu.