Do čela největší ukrajinské soukromé banky míří český manažer z Home Credit

Pobočka PrivatBank

Pobočka PrivatBank Zdroj: CC BY-SA 3.0: Serg Smith, Wikimedia Commons

ilustrační
2
Fotogalerie

Dozorčí rada největší ukrajinské komerční banky jmenovala předsedou správní rady českého manažera Petra Krumphanzla. PrivatBank již požádala ukrajinskou Národní banku o schválení Krumphanzlovy kandidatury na předsednický post. Krumphanzl dosud dva roky působil jako provozní ředitel společnosti Home Credit v Číně. Firma je součástí skupiny PPF Petra Kellnera.

Krumphanzl opouští Kellnerovu investiční skupinu již po necelých dvou letech.

„Při posuzování kandidátů na předsedu správní rady PrivatBank jsme se řídili především faktory, jako jsou vysoká profesionalita, zkušenost z elitních bank v rámci Evropské unie nebo kvalitní řízení operací a kontrola výsledků,“ uvedl ve vyjádření banky předseda dozorčí rady Engin Akkakoka.

"Typický kontrakt každého našeho expata v zahraničí je dvouletý. Skončení působení pana Krumphanzla je třeba vidět v této souvislosti," řekl za Home Credit Milan Tománek. "Na uvolněné místo nastoupila paní Marie Kovářová. Pokud jde o angažmá pana Krumphanzla na Ukrajině, je to jeho osobní věc a volba, protože Home Credit nemá žádnou vazbu na zmiňovaný subjekt finančního trhu," dodal Tománek.

PrivatBank začala hledat nástupce předsedy své správní rady od loňského léta, kdy na svou funkci rezignoval dosavadní šéf Alexandr Šlapak. Kandidáty firmě na zakázku vytipovala mezinárodní společnost Amrop Executive Search.

Konečná volba padla právě na Krumphanzla, který již na Ukrajině v minulosti pracoval. Mezi lety 2004 a 2008 působil jako šéf operací v české pobočce Raiffeisenbank, další téměř čtyři roky působil na stejné pozici v ukrajinské pobočce banky. Následně se posunul do poradenské společnosti Interim Management and Consulting, poté do pozice provozního ředitele společnosti Heta Asset Resolution ve Slovinsku.

Na pozici provozního ředitele čínského Home Creditu, který zaměstnává přes 85 tisíc zaměstnanců, pracoval od května roku 2016 v severně položeném městě Tchien-ťin.