Návrat (nejen) vinylu

Vinyl se vrací.

Vinyl se vrací. Zdroj: Repro Strategie

Cédéčko mělo znamenat její konec, jenže nyní slaví stará dobrá deska velkolepý návrat. Miliony černých výlisků opouštějí každoročně jednu z největších lisoven na světě. Poptávka stoupá… Těmito slovy začíná jeden z aktuálních článků německého ekonomického deníku Handelsblatt. Nu což, není to nic nového pod sluncem, LP jsou přece v kurzu nějaký ten pátek, zarazí se čtenář hned v úvodu. Takže o co jde?

Pikantní je, že zmiňovaná velká lisovna nesídlí na Západě či snad v Americe, nýbrž nedaleko od Prahy, ve středočeské Loděnici. A není to jen jedna z velkých lisoven, Handelsblatt ji rovnou pasuje na světovou jedničku. „Vyrábíme 24 hodin denně, 360 dnů v roce,“ konstatuje obchodní ředitel Michal Němec. A podotýká, že se tamní mašiny nezastavily pět let. Mohou za to původní stroje, které si tehdejší majitelé – z nostalgie a útoku digitálních nosičů navzdory – v továrně ponechali.

O tom, zda je lepší CD než LP, se vedou urputné spory. Zákazníků, kteří sázejí na mechanické přehrávání, je pořád dost. Závod proto nakoupil nové lisy, aby mohl ještě lépe uspokojit poptávku. Stalo se tak poprvé po 30 letech. Čísla jsou impozantní – loni opustilo pásy 14 milionů desek, letos to má být o čtyři až pět milionů více. Největší část jich odchází do USA a Velké Británie, důležitý podíl patří i Německu. Zpravodaj německého listu si navíc všímá další věci, a sice že se v Praze vzmáhá vlna oživující minulé dekády. Burzy sloužící k výměně vinylů jsou její součástí. Doprovází ji zájem o igráčky, botasky a další „relikvie“. Je prostě dobré začíst se občas někde jinde než v domácím tisku, aby se člověk dozvěděl něco o své době a o tom, jak ji vidí odjinud.

A pokud by se snad němečtí kolegové zajímali o aktuální retrovlnu ještě o něco více, jsou u nás na správné adrese. Ve Strategii jsme se jí věnovali nedávno, konkrétně v srpnovém čísle.