Pitevna Martina Paseckého: Čtvrtníček? Kluci, tohle už je moc…

Lahváč a trnová koruna v jednom

Lahváč a trnová koruna v jednom Zdroj: Repro Strategie

Že je to už moc, můžeme slyšet v jednom z posledních počinů Petra Čtvrtníčka v reklamě sázkařské společnosti Chance a mně po jejím zhlédnutí nezbývá než souhlasit.

Netvrdím, že si Čtvrtníčkova reklama pro Chanci nemůže najít své příznivce. Během reklamní přestávky sportovního přenosu se s přibývajícími pivy určitě najde nejeden pravidelný návštěvník místní putyky, který s hurónským řevem glosuje plazmovou televizi ve výčepu. Bum míčem do hlavy… tečka za pořadem… V reklamní zkratce značky Chance to neznamená nic jiného než zábavný sponzorský vzkaz. Nastylizovaný hipstropivní parťák ze second handu 80. let pískající na píšťalku – to je přece úvodní hvizd tohoto pořadu! A také další primitivní kreativní zkratka matadora reklamní branže.

Abych nekřivdil, v reklamě je i pár světlých momentů. Třeba ten pán s kyčelním kloubem hlásící: „V tom už někdo chodil, néé?“ Nebo hláška „Co se Ježíš?“ je sama o sobě vtipná – ale od pána s trnovou korunou v geronto plínkách sledujícího televizi z retro pohovky? Kluci, to už je vážně moc!

Drobné záblesky

Nic proti, humor v reklamě funguje. Ale pokud reklama používá vtip, měla by být chytrá! A to poslední kousky z pera Petra Čtvrtníčka nejsou. Využívají jen tu více tu méně vtipné hlášky a pitvoření. Celé je to tak nějak bez pointy. Pointy, která by měla něco říkat o značce, a značka by v reklamě měla něco sdělovat o sobě, o tom, co dělá pro ty, kterým je reklama určena. A právě to reklama Chance postrádá.

Nabízí se také otázka, proč je P. Č. (nebo jiný autor, který se podílel na kouscích, v nichž účinkuje) tak mimo v emocích, jež jsou se zábavou zvanou sázení spojené. Domnívám se, že pokleslý komunální humor mezi ně nepatří.

Proč je tedy takový rozdíl mezi Petrem Čtvrtníčkem v České sodě, Kinoboxu a tím v české reklamě? Protože se reklamě nevěnuje. Domnívám se, že má reklamu jen jako zdroj příjmů a občasnou zábavu. Nemá na ni čas, nestojí mu za to o ní přemýšlet, respektive o ní do hloubky přemýšlet neumí. Výsledek je proto strašně nevyzpytatelný. Reklamy často nemají dobrý nápad, jsou odfláknuté, ve své podstatě neprofesionální. Mají drobné záblesky – v tomto případě pitvořivých vtipů. Dohromady to ale nedává moc smysl, některé kousky dokonce vůbec žádný.

Kameňák české reklamy

Často slýchám názor, že Čtvrtníčkova značka prostě funguje. A protože je přece tak supr vtipnej, bude fungovat vždycky a všude! Proč vymýšlet něco vlastního, originálního? Proč si dát tu práci? On to vymyslí za nás a ke všemu se s ním po prezentacích a natáčení budeme znát! Petr je oblíbený, plodný člověk, příjemný společník, originální typ. Řekl bych ovšem, že mnoha značkám bohužel nepomáhá.

Čtvrtníček má totiž svou vlastní cílovou skupinu – čtvrníčkovce. Ti mají určitý druh humoru – a spíše než vztah ke značce budují vztah ke svému idolu. Značky tak vlastně platí autorovi za jeho vlastní self promo. Kdyby tak zůstalo u Vodafonu a sobích Vánoc.

Martin PaseckýMartin Pasecký | Repro StrategieMartin Pasecký, kreativní ředitel Leo Burnett