Soud v Brně odmítl žalobu unie petrolejářů. Dala ji pozdě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Krajský soud v Brně odmítl žalobu Unie nezávislých petrolejářů, která se u soudu snažila zvrátit ovládnutí České rafinérské petrochemickým holdingem Unipetrol. Unie podala žalobu pozdě, vyplývá z odůvodnění usnesení soudu.

Lhůta pro podání žaloby podle soudu uplynula začátkem března, unie se ale na soud obrátila až koncem dubna. Proti usnesení soudu ještě unie může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Unie nezávislých petrolejářů napadla řízení u antimonopolního úřadu (ÚOHS), který její námitky zamítl. Unie tvrdila, že spojením firem vznikne dominantní hráč, který ovládne přes 60 procent trhu. Konečným důsledkem prý může být zvýšení ceny pohonných hmot pro spotřebitele na čerpacích stanicích.

ÚOHS se podle dřívějších informací podrobně zabýval několika oblastmi. Trh dodávek benzinu a motorové nafty, velkoobchodních dodávek LPG, topných paliv a mimo jiné také leteckých paliv vymezil jako středoevropský.

Spojující se firmy na něm tak nepřevyšují patnáctiprocentní podíl. Na trhu s asfaltem v Česku je sice tržní podíl firem vyšší, avšak zůstane zachována možnost dodávek z alternativních, zejména zahraničních zdrojů.

ÚOHS: Narušení soutěže nehrozí

„Úřad dále dospěl k závěru, že spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ani na trzích takzvaných non-retail dodávek benzinu a motorové nafty na území České republiky,“ uvedl loni v prosinci předseda ÚOHS Petr Rafaj. Existenci alternativních velkoobchodních dodavatelů pohonných hmot potvrdila úřadu údajně i převážná většina oslovených odběratelů.

Unipetrol loni počátkem července oznámil, že využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 milionů eur (nyní asi 820 milionů Kč) má získat zhruba 32,5 procenta akcií. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v ČR.

Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.