Agrofert loni zvýšil zisk o 1,3 miliardy

Andrej Babiš, Agrofert

Andrej Babiš, Agrofert Zdroj: profimedia.cz

Akciová společnost Agrofert Holding loni zvýšila meziročně čistý zisk z 2,6 miliardy korun na 3,9 miliardy korun. Tržby se zvýšily meziročně o 3,2 miliardy korun na bezmála 17 miliard korun. Firma stojí v čele stejnojmenné skupiny společností podnikajících v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu.

„Hospodářské výsledky společnosti zaznamenaly oproti předchozímu období pozitivní vývoj. Hodnotově se zvýšil objem obchodních aktivit a bylo dosaženo úspor v oblasti spotřeby vstupů,“ komentoval výsledky ve výroční zprávě majitel firmy Andrej Babiš. Zvýšení zisku Babiš přisoudil zejména dividendám, které mateřská společnost skupiny inkasovala od svých dceřiných firem. Růst tržeb podle Babiše souvisí s vyšším objemem obchodů a růstem cen zemědělských komodit, se kterými Agrofert Holding obchoduje.

Celé skupině Agrofert Holding loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy korun z předloňských 92,1 miliardy korun. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 202 společností.

Agrofert Holding loni koupil například masokombináty Procházka Holding a skupinu Zedníček či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco. Skupina loni také vstoupila do lesnictví koupí skupiny Wotan. Součástí holdingu se rovněž staly Mlékárna Hlinsko a společnost Ethanol Energy. V rámci restrukturalizace naopak loni zaniklo 21 společností.

Podle webových stránek Agrofertu skupina sdružuje přes 230 subjektů. Je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu.

Do skupiny mimo jiné patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, slovenská Duslo a německá SKW Piesteritz, dále desítky společností zabývajících se obchodem s komoditami, hnojivy, pesticidy, osivy či zemědělskou technikou a firmy zemědělské prvovýroby. Z potravinářských firem patří Agrofertu mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárny.

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem miliardy dolarů. Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014.