Až třetina potravin v EU je dvojí kvality, ukázala analýza Evropské komise

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Věra Jourová
3
Fotogalerie

Potravinářský koncern Dr. Oetker, pivovarnická skupina Heineken, výrobce výživy pro děti Hipp, sýry Philadelphia nebo výrobce sladkostí Milka a Ferrero mají jedno společné. Podle posledního šetření Evropské komise prodávají v různých členských státech své produkty s jinou kvalitou, avšak ve stejných obalech.

Tvoří tak devět procent z testovaných vzorků, dalších 22 procent jich mělo odlišné složení a mírně podobnou etiketu v různých státech. Celkem 31 procent všech testovaných produktů tak vykázalo nesrovnalosti označované jako dvojí kvalita potravin.

V některých případech se jednalo o rozdíly v obsahu v jednotkách procent, což eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věra Jourová vysvětlila různými normami v různých členských státech. „Speciálně u tuků a cukrů se může projevit to, že stát má program na jejich omezení,“ připustila.

Studie zároveň ukázala, že se nejedná pouze o problém střední a východní Evropy, ale celé Evropské unie. „Těší mě, že v otázce složení značkových potravin vědci nenašli žádné důkazy rozdělení mezi východem a západem, ale znepokojuje mě, že se ukázalo, že až třetina testovaných výrobků měla rozdílné složení, ačkoli označení bylo totožné nebo podobné,“ uvedl eurokomisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics.

Komise přistoupila k vlastnímu testování potravin poté, co v letech 2016 až 2018 vzniklo množství podobných studií v členských státech. Jejich výsledky ale nejsou kvůli odlišným přístupům podle EK srovnatelné. Komise posuzovala 1380 vzorků 128 různých potravin z devatenácti členských států. K účasti byly přizvány všechny země, ale devět z nich toho nevyužilo.

Patří k nim například Rakousko. „Země vykazovala od začátku známky toho, že se jim testování nelíbí,“ poznamenala Jourová. „Podle toho, které státy se testování účastnily a které ne, můžete zjistit, kdo je větší a kdo menší příznivec toho tématu,“ řekla dříve deníku E15 bývalá europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). V další vlně budou podle Jourové posuzovány stavební hmoty, pneumatiky a další produkty.

Se zařazením zákazu dvojí kvality výrobků do evropské směrnice o nekalých obchodních praktikách souhlasil v dubnu Evropský parlament. Schválit ji ještě musí Rada Evropské unie. Česká vláda začlenila zákaz do legislativy v květnu, tedy ještě dřív, než začal platit na evropské úrovni.

Státy, které se nezapojily do testování

Belgie

Finsko

Irsko

Lucembursko

Portugalsko

Rakousko

Rumunsko

Švédsko

Velká Británie