Insolvenční správce Arca Capital prověří i převod peněz od Kofoly za Ondrášovku a Korunní

Peníze za Karlovarskou Korunní a Ondrášovku tvoří jeden z bodů sporu mezi Pavolem Krúpou a skupinou Arca, v níž byl dříve investorem.

Peníze za Karlovarskou Korunní a Ondrášovku tvoří jeden z bodů sporu mezi Pavolem Krúpou a skupinou Arca, v níž byl dříve investorem. Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Karlovarskou Korunní a Ondrášovku koupila od skupiny Arca na konci roku 2019 Kofola.
Rastislav Velič je hlavním akcionářem Arca Capital.
3
Fotogalerie

Aktuálně soudem ustanovený předběžný insolvenční správce společnosti Arca Capital Bohemia, společnost Tetera, mimo jiné přezkoumá přesun devíti milionů eur, tedy asi 240 milionů korun, který tuzemská část skupiny Arca Capital předala letos v dubnu na Slovensko do mateřské Arca Investments. Následně Arca tuto částku použila na splacení úvěru u Privatbanky. Dřívější investor firmy Pavol Krúpa tvrdí, že se tak stalo na úkor ostatních věřitelů. Mezi ně patří i Krúpova firma Krupa Global Investments. 

Arca Capital Bohemia je od konce srpna v režimu ochrany před věřiteli. V rámci moratoria za běžných okolností firmy insolvenčního správce nemají.

Skupina Krupa Global Investments Pavola Krúpy ale uspěla u soudu s žádostí o určení předběžného správce kvůli podezření, že v Arca Capital Bohemia dochází k přesunům majetku a věřitelům hrozí škoda. Mimo jiné má jít právě o přesun peněz utržených za producenty minerálních vod.

„KGI je přesvědčena, že společnost Arca Capital Bohemia účelově a neoprávněně využívá soudní ochrany před věřiteli a činí kroky v rozporu se zákonem, čímž dochází k poškozování a krácení věřitelů,“ uvedl Krúpa v podání k Městskému soudu v Praze. 

Arca Capital věc nekomentovala. „Blíže se vyjádříme prostřednictvím našich právních zástupců při projednávání ve věci samotné,“ reagovala mediální zástupkyně skupiny Arca Terézia Barčíková.

Kofola koupila Ondrášovku spolu s Karlovarskou Korunní na konci roku 2019. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Až v souvislosti s moratoriem Arca Capital Bohemia se objevila informace o hodnotě obchodu. Za výrobce minerálek Kofola zaplatila v přepočtu téměř za čtvrt miliardy korun.

V polovině dubna si devět milionů eur za Ondrášovku a Korunní stáhla mateřská slovenská firma Arca Investments. Následně částka putovala do Privatbanky coby předčasné splacení úvěru. 

Transakci nekomentovala ani Privatbanka. „Všechny úvěry, které banka skupině Arca Capital poskytla, měla velmi dobře zajištěné. V tomto případě měla zajištěné akcie Ondrášovky a Korunní, takže po jejich prodeji došlo k normálnímu vypořádání úvěrového vztahu,“ řekl zdroj blízký Privatbance, který si nepřál být jmenován. 

Skupina KGI původně navrhovala, aby na předběžného insolvenčního správce přešla všechna oprávnění Arca Capital Bohemia nakládat se svým majetkem. To však soud zamítl. 

„Působnost insolvenčního správce je v tomto případě omezená. Nemá právo nakládat s majetkovou podstatou jako je tomu obvykle po prohlášení úpadku,“ uvedl advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Skupinu Arca Capital ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič. V koncernu se původně angažoval i Krúpa, ale v roce 2018 většinu pozic ve skupině opustil. Arca Capital a její dceřiné firmy se letos na Slovensku a v Česku dostala do problémů se splácením závazků. Nedávno Arca oznámila, že se dohodla s londýnskou společností Blantyre Capital na financování skupiny.