Košer maso poškozuje polsko-izraelské vztahy

Hovězí maso, ilustrační foto

Hovězí maso, ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Židovská komunita v Polsku a stát Izrael protestují proti zákazu košer a halal jatek v zemi. Nedávné rozhodnutí parlamentu neobnovit tento způsob porážky zvířat kritizují i zástupci masného průmyslu a někteří politici. Má podle nich negativní dopad na polskou ekonomiku. Spokojeni jsou však ochránci zvířat.

Židovskou a muslimskou praxi porážky zarazil na konci roku polský ústavní soud. Vláda ji chtěla umožnit novým zákonem, ten ale v pátek neprošel parlamentem. Izraelské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že krok poškozuje obnovu židovského života v zemi. Polský vrchní rabín pohrozil rezignací.

Polská košer a halal produkce, která šla především na vývoz do Izraele a několika muslimských zemí, se odhadovala na zhruba půl miliardy eur ročně.

Masný průmysl navíc podle kritiků zákazu přináší mnoho pracovních příležitostí – často v místech, kde lidé nemají jiné možnosti uplatnění. „Žádná vláda nemůže dovolit, aby během hospodářské krize skončilo na dlažbě šest tisíc lidí,“ argumentoval před časem Witold Choinski z lobbistické skupiny Polskie Mieso.

Odpůrci restrikcí také tvrdí, že Polsko bylo blízko uzavření dohody o dlouhodobých dodávkách do Saúdské Arábie. Ze smlouvy ale sešlo právě kvůli legislativní nejistotě v Polsku. Stávající zákazníci se prý zase přeorientovali na jiné dodavatele, často v dalších zemích střední a východní Evropy.