Madeta přišla o velkého dodavatele mléka, musí omezit výrobu

Šéf Madety Milan Teplý

Šéf Madety Milan Teplý Zdroj: Tomeš Michael / E15

Největší česká mlékárna Madeta je bez dodávek 200 tisíc litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Madeta si zatím zajistila 75 tisíc litrů mléka denně od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Vyrobí ale méně trvanlivého mléka. Zboží se podle šéfa Madety Milana Teplého zdražit nechystá, i když jí mohou klesnout roční tržby až o miliardu korun. 

Madetě stoupnou náklady na svoz, denně asi o 50 tisíc korun, měsíčně o 1,5 milionu korun. Do srpna si chce všechno chybějící mléko zajistit jinde, oznámil generální ředitel Madety Milan Teplý s tím, že podniku dočasně klesne výroba trvanlivého mléka. Zdražovat ani propouštět se ale nechystá. 

JIH kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů. Bude více dodávat mlékárně Goldsteig v německém Chamu, podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře kvůli vyšší výkupní ceně, podle Teplého proto, že JIH získal akcie německého podniku. Pro Madetu, která denně zpracuje 950.000 litrů mléka, to může být roční propad tržeb až miliarda Kč. Madeta družstvu JIH nabízela výkupní cenu 8,9 Kč za litr a také akcie, JIH odmítl, uvedl Teplý.

Jihočeská mlékárna denně zpracuje 950 tisíc litrů mléka, dvě třetiny z toho byly původně od družstva JIH. Zhruba 430 tisíc litrů mléka denně bude Madeta dál dostávat od družstva JIH. Zmíněných 200 tisíc litrů ale nově směřuje místo Madety do mlékárny Goldsteig v Chamu.

Podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře byla hlavním důvodem změny odběratele cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. Podle ředitele Madety ale důvod nebyl cenový, za loňský rok družstvo podle něj dostávalo za mléko od jihočeské mlékárny nejvyšší cenu v republice. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově a zaměstnává 1500 lidí. Má 220 dodavatelů mléka.

V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun. Výsledky za léta 2017 a 2018 zatím nezveřejnila.