Čeští řezníci expandují na srbský trh | E15.cz

Vše o realitách

Vše o realitách Vstoupit do speciálu

Čeští řezníci expandují na srbský trh

Barbora Pánková

Masné výrobky českých značek budou Srbové nacházet na pultech častěji. Země totiž dostala do hledáčku českých masných výrobců. „Jen za poslední čtvrtletí loňského roku jsme vyvezli zboží za tři miliony korun a plánujeme objemy navýšit,“ uvedla manažerka pro export výrobce sekané Ravy CZ Veronika Jonová.

Firma si slibuje posílení exportu díky srbskému distributorovi Silbo, se kterým navázala spolupráci vedle řetězce Lidl. „Silbo nás zalistovává v dalších hypermarketech a supermarketech,“ doplnila Jonová. O srbský trh se zajímá také Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert. „Zjišťovali jsme exportní možnosti na srbském trhu. Zatím konkrétní závěry nemáme,“ uvedl Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu.

Po obchodních partnerech v této zemi se na nedávné podnikatelské misi ministerstva zemědělství a potravinářské komory rozhlížela i PT servis konzervárna. Ta vyrábí masa ve vlastní šťávě, paštiky, párky, klobásy nebo pomazánky.

České výrobky mají v Srbsku dobrou pověst, víno a slivovice ale neuspějí, říká diplomat

České masné výrobky by v Srbsku mohly mít úspěch i podle zemědělského diplomata v Bělehradě Pavla Svobody – dají se totiž dobře spojit s propagací českého piva. „Mnoho Srbů jezdí do Prahy a po návratu se často ptají, kam se dá zajít na čepované české pivo a vepřové koleno. Nebo zda je možné v Srbsku koupit klobásy, které jedli na Václavském náměstí,“ vysvětlil Svoboda.

Jen v loňském roce vyvezly české firmy podle dat Českého statistického úřadu do Srbska masné výrobky za 9,5 milionu korun. Jedničkou českého exportu do Srbska však zůstává sušené mléko a smetana, kterých se v roce 2018 vyvezlo do Srbska za 71 milionů korun.

K předním exportérům patří společnost Interlacto, která dodává do srbských čokoládoven. „Vyvážíme pět set až sedm set tun sušeného mléka a sušené zmrzlinové směsi ročně,“ uvedl majitel Interlacto Oldřich Gojiš. Šéf tamní čokoládovny Soko Štark Vladimir Čupić to vysvětlil tím, že srbské firmy nemají mléko v potřebné kvalitě.

Majitel Mattoni pohltí dalšího nápojáře

Srbsko láká potravináře i na investiční pobídky, aby v Srbsku také vyráběli. „Mají zájem o celou vertikálu. Co se týká masa, chtějí, aby tu firmy chovaly, porážely i zpracovávaly,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Pro české firmy je to cesta k expanzi a recept na to, jak se vyhnout ruskému embargu,“ doplnil diplomat Svoboda.

To se vztahuje mimo jiné na dovoz masa a masných výrobků nebo mléka a mléčných výrobků zemí Evropské unie. Srbsko, které není členem EU, má navíc s Ruskem uzavřenou celní unii, což znamená dovoz bez celních poplatků z této země. Nicméně výše zmíněné společnosti, které oslovil deník E15, o přesunu výroby do Srbska zatím neuvažují.

„Majitel jedné tamější mlékárny měl zájem, abychom do ní kapitálově vstoupili, případně ji i koupili a vyráběli tam mléčné produkty žádané na ruském trhu,“ uvedl generální ředitel Madety Milan Teplý. „Ale nic z toho nebude. Důvodů je více: zastaralé vybavení dotyčné mlékárny, vysoká finanční náročnost nebo nejistý zdroj syrového mléka,“ doplnil Teplý.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!