Makro rozjíždí v Česku zkušební provoz obřího skladu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Velkoobchodní společnost Makro Cash & Carry ČR začne z distribučního centra u Prahy rozvážet zboží zákazníkům.

Poloautomatizovaný supermoderní velkosklad řetězce Makro, který leží u dálnice D8 poblíž Kralup nad Vltavou, čeká zatěžkávací zkouška. V prvním pololetí letošního roku začne s přímou distribucí zboží zákazníkům z oblasti širší Prahy. 

„Službu začneme teprve testovat,“ uvedla pro deník E15 manažerka komunikace firmy Romana Nýdrle. Spuštení ostrého provozu distribučního centra nechce prozatím odhadovat. „Je to pozvolný nájezd, kdy po krocích nastavujeme a upravujeme systémy,“ doplnila. 

Komplex o rozloze padesát tisíc metrů čtverečních přitom už od poloviny loňského roku funguje jako centrální sklad pro třináct velkoobchodů společnosti Makro Cash & Carry ČR. „Funguje z velké části, stále ale ještě probíhá náběh jednotlivých dodavatelů,“ řekla Nýdrle.

Cenu distribučního centra nechtěla společnost sdělit s tím, že investorem je německá společnost Metro, pod kterou síť obchodů Makro spadá. Částku neupřesnil pro E15 ani developer CTP, který pro Makro od roku 2016 distribuční centrum stavěl. Realitní poradenská společnost JLL, jež transakci podle údajů z webových stránek zprostředkovala, však v březnu 2017 uvedla částku 35 milionů eur, zhruba 897 milionů korun.

Obří sklad se stal pilotním projektem skupiny Metro, která pod značkou Makro Cash & Carry nebo Metro Cash & Carry provozuje prodejny v 25 zemích. Podle šéfa poradenské společnosti 108 Agency Jakuba Holce zaměřené na komerční nemovitosti je to unikátní projekt v rámci střední a východní Evropy. „Je tam vysoký stupeň automatizace, kombinují se různé stupně chlazených a mražených potravin,“ uvedl pro E15.