Potravinářský koncern exministra Milka měl nejnižší zisk za posledních šest let

Jiří Milek

Jiří Milek Zdroj: Jiří Koťátko

Jiří Milek
Jiří Milek
Müsli tyčinky Fit Nature
Křupky Bersi
5
Fotogalerie

Tuzemský zemědělsko-potravinářský koncern Úsovsko, který spoluvlastní bývalý ministr zemědělství Jiří Milek, si loni pohoršil. Snížil konsolidovaný zisk meziročně o devět procent na 149 milionů korun. Jedná se o nejhorší výsledek za posledních šest let.  Konsolidované tržby však skupině stouply o sedm procent na 2,4 miliardy korun.

Pokles zisku připisuje skupina situaci v živočišné výrobě. “Ke zhoršení výsledku došlo zejména v živočišné výrobě, a to jak u produkce mléka, tak u masného skotu,” uvedl předseda představenstva Milek ve výroční zprávě, zveřejněné v obchodním rejstříku. “Ke zhorší došlo také u bioplynových stanic,” doplnil. 

Milek to dále vysvětluje růstem nákladů, rostly ceny krmiv pro zvířata i ostatních surovin vlivem sucha, koncern také více investoval do různých oprav. Mzdové náklady skupině s 908 zaměstnanci loni stouply meziročně o dvanáct procent na 306 milionů korun. Na doplňující otázky deníku E15 ohledně dalšího vývoje skupina nereagovala. 

Hůře se dařilo i jedné z nejvýznamnějších firem koncernu Úsovsko Food, která vyrábí křupky Bersi nebo müsli tyčinky Fit. Snížila meziročně zisk o téměř čtrnáct procent na 17 milionů korun. Klesl i obrat o více než dvě procenta na 377 milionů korun. Přesto firma hodnotí vývoj kladně. “Hospodářský výsledek celé potravinářské výroby je i přes řadu negativních vlivů a dílčích nedostatků dobrý,” uvedl ve výroční zprávě společnosti předseda představenstva Úsovsko Food Martin Novák. 

Úsovsko Food nicméně loni investovala do rozšíření výrobních kapacit. Koupila koncem roku závod na výrobu slaných pochutin ve Vidonicích v Královéhradeckém kraji. Převzala ho od krachující konkurenční společnosti Bag International, která patří italské společnosti Bag Snacks. Úsovsko Food za továrnu zaplatila podle insolvenčního rejstříku dvacet milionů korun. 

Krajské volby 2020 v Královéhradeckém kraji >>>

Do koncernu Úsovsko patří celkem devatenáct firem, které podnikají v oblastech zemědělství, potravinářství, obchodu a průmyslu. Jeho spolumajitelem a předsedou představenstva je Jiří Milek, který stál od prosince 2017 do června 2018 v čele ministerstva zemědělství jako nestraník za hnutí ANO Andreje Babiše. 

Kvůli politické epizodě snížil Milek svůj majetkový podíl v koncernu na 11,25 procenta, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů, odešel také z funkce předsedy představenstva. Na post se podle údajů z obchodního rejstříku vrátil začátkem letošního roku. Zda navýší také svůj podíl ve skupině na původních 25,14 procenta, na dotaz E15 neuvedl. 

Konsolidovaný zisk koncernu Úsovsko (v tis. korun)

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

135 582

176 979

220 994

234 396

182 654

163 800

149 190

(pramen: obchodní rejstřík)