Prudký vzestup ekofarem loni skončil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pavel Sich

Od poloviny devadesátých let přibývaly v Česku každoročně stovky ekologických farem. Rapidně o desítky tisíc hektarů, tedy v řádu až desítek procent, rovněž stoupala i celková plocha. Boom ekofarem ale loni skončil. Na konci roku jich bylo 4060, tedy meziročně jen o 126 více. Celková rozloha farem hospodařících podle ekologických pravidel vzrostla meziročně o pouhého půl procenta na 493 tisíc hektarů. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Rezort přičítá výrazné zpomalení zejména zastavení příjmu žádostí farmářů o dotace z programu určeného právě pro nové zájemce o ekofarmaření od roku 2012. „Prostředky na agroenvironmentální opatření už totiž zemědělci vyčerpali v předešlých letech,“ konstatoval mluvčí rezortu Hynek Jordán.

Nemožnost žádat, a tedy čerpat dotace vidí jako jeden ze dvou důvodů velkého zpomalení nárůstu ekofarmářů a celkové plochy i Zemědělský svaz ČR. Druhým důvodem je pak podle něj nejistota z budoucího nastavení podpory v novém rozpočtovém zemědělském období Evropské unie, které s ročním zpožděním začne od ledna příštího roku.

Zemědělský svaz tak například požaduje, aby podpora byla podmíněna skutečnou produkcí bioproduktů. „Podpora zemědělců, kteří v rámci režimu ekologického zemědělství pouze udržují louky a produkují pouze bioseno, je neefektivním využíváním finančních prostředků. Také proto potenciální noví ekologičtí zemědělci vyčkávají, jak se tato podpora nastaví,“ zdůraznil předseda svazu Martin Pýcha.

Pocet podniku v ekologickém zemedelství v CRPocet podniku v ekologickém zemedelství v CR | E15

Průměrná velikost ekofarmy podle údajů ministerstva zemědělství meziročně mírně vzrostla na 125 hektarů. Od roku 2001, kdy dosáhla největší výměry 333 hektarů, ale dlouhodobě klesá. Za prvé to znamená, že do režimu ekologického zemědělství vstupují nově farmy s nižší výměrou. Za druhé pak statisticky nové farmy vznikají dělením stávajících na menší celky. „Přesto stále platí, že průměrná výměra ekofarmy je nyní větší než farmy konvenční, která se pohybuje okolo osmdesáti hektarů,“ podotkl mluvčí rezortu. Struktura ploch ekofarem se přitom prakticky nemění.