Rusko zavede cla na vývoz obilí, chce srazit ceny potravin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro - Tomas Novak

Rusko, které je jedním z největších světových vývozců pšenice, plánuje zavést clo na vývoz obilí. Země doufá, že tak zvýší poptávku na domácím trhu a umožní pokles cen, které vytlačil vzhůru propadající se rubl.

Rusko mělo letos velkou úrodu obilí. Kolísavost ruské měny, která od začátku roku ztratila k americkému dolaru zhruba 45 procent hodnoty, a vysoké ceny obilí na světových trzích způsobily, že vývoz z Ruska stoupl a země si musí ponechat minimální rezervy, sdělil premiér Dmitrij Medveděv na setkání s vládními činiteli.

„Připravíme návrh rozhodnutí o vývozním clu, bude připraven do 24 hodin,“ uvedl místopředseda vlády Arkadij Dvorkovič.

Rusko může vyvézt 28 milionů tun obilí, aniž by to znamenalo újmu pro jeho spotřebu. Od začátku prodejního roku 2014/2015, který začal 1. července, vyvezlo 21 milionů tun, řekl Dvorkovič.

Ruské úřady zavedly embargo na vývoz obilí v roce 2010, kdy úrodu v zemi zasáhlo sucho. Ruští činitelé nedávno popřeli, že uvažují o podobné možnosti. Ruské hygienické úřady ale podle agentury AFP přestaly minulý týden vydávat potřebná osvědčení pro vývoz a železniční přepravce prohlásil, že není s to dodávky obilí přepravovat do přístavů.