Vegetariánský steak není steak, rozhodli francouzští poslanci. Budou se měnit etikety

Maso je maso a Francouzi už pro příště nepřipustí, aby steak z nějaké náhražky mohl nést označení steak.

Maso je maso a Francouzi už pro příště nepřipustí, aby steak z nějaké náhražky mohl nést označení steak. Zdroj: LongHorn Steakhouse

Výrazy jako steak, řízek či párek už francouzští výrobci nebudou smět označovat vegetariánské produkty. Vyplývá to z nového zákona, který prošel dolní komorou francouzského Parlamentu. Seznam náhražek masných výrobků, pro které bude omezení platit, se právě chystá.

Francouzský masný průmysl, jehož tržby se ročně pohybují kolem 35 miliard eur, zhruba 934 miliard korun, čelí stále rostoucí popularitě vegetariánských napodobenin masných výrobků. Trh těchto produktů vyráběných většinou z tofu či piniových oříšků nabobtná do roku 2021 na 600 milionů eur, odhaduje analytická firma Xerfi.

Počítá do toho i laboratorně vypěstované maso, které se považuje za etickou alternativu k masu z chovu. Podle zastánců laboratorně vyráběného masa může tkáňové inženýrství snížit nejen počet poražených zvířat, ale i objem nutně obdělávané půdy a spotřebované energie.

Producenti masa nicméně upozorňují, že vegetariánské náhražky mají odlišné nutriční vlastnosti a hlavně jinou chuť. Podle nich by se tak pro spotřebitele měly jednoznačně odlišit také označením.

Podobný názorový střet už v minulosti řešili francouzští zemědělci, když si stěžovali, že náhražky mléčných výrobků bývají pojmenované po mléku, smetaně nebo sýru. Od té doby se tyto produkty musely přejmenovat na džusy, nápoje nebo dezerty.